Mainmenu

RKD-lezing: Hans Renders & Doris Wintgens 'De vrouwen van Theo van Doesburg'

Elke maand biedt het RKD onderzoekers een podium om recent onderzoek aan een breder publiek te communiceren. Op donderdag 22 juni spreken Hans Renders, directeur van het Biografie Instituut - Rijksuniversiteit Groningen, en Doris Wintgens Hötte, conservator moderne kunst Museum De Lakenhal.

De vrouwen van Theo van Doesburg

Theo van Doesburg (1883-1931) was lid van De Stijl, alle leden behoorden tot het mannelijk geslacht. Een aantal vrouwen heeft echter wel belangrijk bijgedragen aan het uitdragen van de kunst en de ideeën van De Stijl. Tot op heden is daar niet of nauwelijks aandacht aan besteed.

Hans Renders zal in zijn lezing Agnita Feis, kunstenaar on her own ingaan op de eerste van de drie echtgenoten van Theo van Doesburg. In deze lezing wordt duidelijk gemaakt dat zij een kunstenaar met geprononceerde opvattingen was. Haar kennismaking met Van Doesburg en haar publicitaire activiteiten staan centraal. Hoewel niets van haar beeldend werk bewaard is gebleven, was zij ook kunstenares. Terwijl Van Doesburg zijn echtgenote vaak geschilderd en getekend heeft, was geen foto van haar overgeleverd. Dachten we… Toch is nu een foto opgedoken die ons van veel informatie voorziet.

Doris Wintgens Hötte zal in haar lezing Peggy (Guggenheim) & Nelly (van Doesburg), Voorvechters van De Stijl vertellen over deze twee sterke, eigenwijze en onafhankelijke vrouwen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de kunstgeschiedenis. Niet door zelf kunst te maken maar door als patrones van de moderne kunst deze te verzamelen, te exposeren en te promoten. Mede dankzij hun inspanningen werden kort voor en na WO II de schijnwerpers gezet op De Stijl en werd deze beweging internationaal erkend als één van de belangrijkste kunststromingen die Nederland ooit heeft voortgebracht.

 

Informatie

Datum: Donderdag 22 juni 2017    
Locatie: RKD    
  Prins Willem Alexanderhof 5, Den Haag    
Tijd: Inloop vanaf 16.45 uur    
  Lezing 17.00-18.00 uur    
  Na afloop van de lezing is er een borrel tot 19.00 uur    

Tickets

Tickets kunt u bestellen via onze webshop.

Tarieven:  
Normaal    € 15,-
Studenten (tot 25 jaar) € 5,-
Vrienden van het RKD Gratis - aanmelden via hofstede@rkd.nl
  Nog geen Vriend? Meld u hier aan!