Mainmenu

RKD Public lecture: Counting Vermeer UITVERKOCHT

Op vrijdag 10 november zal Professor C. Richard Johnson Jr. een RKD Public Lecture geven in het Mauritshuis. Om meer te weten over de geschiedenis en authenticiteit van schilderijen, doen wetenschappers steeds uitgebreider onderzoek naar de verflagen en wat zich daaronder bevindt. Hierbij wint Computational Art History ─ computer gestuurd beeldonderzoek ─ aan terrein.

Johannes Vermeer, Meisje met de parel, ca. 1665, Mauritshuis: foto in normale belichting en röntgenopname met uitsnede
Johannes Vermeer, Meisje met de parel, ca. 1665, Mauritshuis: foto in normale belichting en röntgenopname met uitsnede

Rick Johnson ontwikkelde software om draden in schildersdoeken te tellen en unieke weefselpatronen, als het ware vingerafdrukken van het schilderij, te herkennen. Hiermee kan bijvoorbeeld ook worden bepaald of en welke schilderijen uit een zelfde rol doek komen.
Naast doeken van meesters als Rembrandt en Van Gogh deed Johnson grootschalig doek-onderzoek naar de werken van Johannes Vermeer. Johnson bracht de röntgenfilms van alle bekende schilderijen van Vermeer op doek samen en analyseerde ze met behulp van de software. Dit gaf verrassende resultaten en nieuwe inzichten, die Johnson in zijn lezing met het publiek deelt. Tevens wordt Counting Vermeer via het vrij toegankelijke www.rkdmonographs.nl gelanceerd.

 

Professor C. Richard Johnson Jr.

Jacobs Fellow in Computational Arts and Humanities, Jacobs Technion-Cornell Institute, Cornell Tech (New York City); Geoffrey S. M. Hedrick Senior Professor of Engineering, Cornell University (Ithaca)

 

 Informatie

Datum: Vrijdag 10 november    
Locatie: Mauritshuis, Nassauzaal    
  Plein 29, Den Haag    
Tijd: Inloop vanaf 14.45 uur    
  Lezing 15.00 - 16.00 uur    
  Borrel tot 17.00 uur    
  Museumbezoek is mogelijk tot 18.00    
Voertaal Engels    

Information