Mainmenu

RKD Tentoonstelling: De vrouwen van Theo van Doesburg

Vanaf half juni tot half oktober zal in het RKD de tentoonstelling Theo van Doesburg (1883-1931), een multitalent dat werkzaam was als schilder, architect, vormgever, schrijver en dichter te zien zijn. In 1917 stond hij aan de wieg van het tijdschrift De Stijl. Aan al deze aspecten zal in de tentoonstelling aandacht worden besteed, met als invalshoek Van Doesburgs ‘drie vrouwen’―Agnita Feis, Lena Milius, Nelly van Moorsel―die voor Van Doesburg ieder op een eigen manier erg belangrijk zijn geweest. Foto’s van portretten die Van Doesburg van zijn vrouwen heeft gemaakt worden getoond, evenals brieven en een onuitgegeven autobiografische roman die Van Doesburg aan zijn relatie met Feis en Milius heeft gewijd. Maar de tentoonstelling laat ook liefdesgedichten voor Milius zien naast foto’s en documenten waaruit blijkt dat vooral Nelly van Moorsel van belang is geweest voor het onderhouden van Van Doesburgs internationale netwerk.  Met behulp van visueel aantrekkelijk materiaal wordt een beeld gegeven van de reikwijdte van de invloed van Theo Van Doesburg en De Stijl.

Op 22 juni wordt er een lezing geven over dit onderwerp door Hans Renders en Doris Wintgens. Voor meer informatie over de lezing klik hier.

Theo van Doesburg

Theo van Doesburg
Nelly van Doesburg, Piet Mondrian and Hanna Höch in the studio of Theo van Doesburg , april 1924
Berlin, Berlinische Galerie (Landesmuseum für Kunst, Fotografie und Architektur), inv./cat.nr. Archief Hannah Höch
Theo van Doesburg
Portrait of Nelly van Doesburg (1899-1975) , 1919 gedateerd
Leiden, Stedelijk Museum De Lakenhal, inv./cat.nr. S3535
Theo van Doesburg
Portrait of Nelly van Doesburg , vermoedelijk 1927
Leiden, Stedelijk Museum De Lakenhal
Theo van Doesburg
Portrait of Nelly van Doesburg , vermoedelijk 1927
Utrecht, Centraal Museum
Theo van Doesburg
Branko Poliansky in the studio of Theo van Doesburg with in the background Van Doesburgs Contrakompositie VIII , ca. 1927
The Hague, RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (Collectie Archivalia)
Go to all 304 images