Mainmenu

Fotoalbum Mondriaan uit RKD-collectie inspireert fotograaf Johannes Schwartz

Tot en met 21 oktober is in de Annet Gelink Gallery te Amsterdam de expositie Blue, Turning Grey over You, van fotograaf Johannes Schwartz (1970, München) te zien.

Johannes Schwartz is voor zijn nieuwe werk geïnspireerd door een origineel fotoalbum van Piet Mondriaan (circa 1938) uit de collectie van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Hij bezocht het RKD om voor het tijdschrift See All This, in het kader van het Mondriaan Editieproject, het archief van Mondriaan te fotograferen en raakte onder de indruk van het materiaal. De fotoalbums werden door Mondriaan samengesteld om zijn werk aan een breder publiek te kunnen tonen. Ze bevatten zwart-wit reproducties van zijn werk, met daarbij een lijst met kleuren waarin het geschilderd was. Schwartz was met name gefascineerd door het feit dat de kijker zelf de kleuren erbij moest bedenken.

 

Johannes Schwartz, Sitting on Top (2017)

Collages en montages

De foto’s uit Mondriaans fotoalbums vormen de basis voor een reeks collages en montages, waarin Schwartz, net als Mondriaan, de mogelijkheden van reproductie onderzoekt met behulp van eigentijdse middelen. In zijn serie Horizon lijken reproducties van acht schilderijen van Mondriaan naast elkaar te zijn afgebeeld. Als men echter beter kijkt, ziet men dat Schwartz de werken digitaal heeft gemanipuleerd, door in het midden van elk werk een lijn te trekken en daardoor een horizon te creëren.

Dit geldt ook voor de werken die Schwartz maakte van platen. Bekend is dat muziek, en in het bijzonder jazz, een belangrijke rol speelden in Mondriaans leven en werk. Regelmatig dankte hij zijn oude platen af, als hij nieuwe muziek vond. Schwartz fotografeerde de collectie afgedankte platen en maakte hiermee collages. 


Johannes Schwartz, Tafel #1 (2017)

Tafel #1

Voor Tafel #1 heeft Schwartz Mondriaans persoonlijke adresboek, eveneens uit de collectie van het RKD, gereproduceerd in negatief. Het geeft een goed beeld van de artistieke kring waarin Mondriaan zich begaf. Daarnaast is er een geluidsinstallatie waarin de namen uit het adresboek hardop worden uitgesproken.

 

Het originele fotoalbum dat Schwartz inspireerde is als bruikleen van het RKD in de expositie opgenomen. Blue, Turning Grey over You  is nog tot en met 21 oktober te zien in de Annet Gelink Gallery te Amsterdam.  

Johannes Schwartz installeert het originele fotoalbum van Piet Mondriaan op de expositie 'Blue, Turning Grey over You'

 

Information