Mainmenu

Tentoonstelling Rembrandt onderzoek: ontwikkelingen in kennerschap

Een lid van het Rembrandt Research Project, Joshua Bruyn, bestudeert Rembrandts Zelfportret in The Frick Collection in New York in 1969 (archief Rembrandt Research Project, RKD).
Een lid van het Rembrandt Research Project, Joshua Bruyn, bestudeert Rembrandts Zelfportret in The Frick Collection in New York in 1969 (archief Rembrandt Research Project, RKD).

 

Vanaf half oktober tot half februari staat in de vitrinetentoonstelling van het RKD de ontwikkeling in het onderzoek van Rembrandts schilderijen centraal. Er zijn in de afgelopen twee eeuwen verschillende pogingen gedaan om het geschilderde oeuvre van Rembrandt in kaart te brengen. Er volgden overzichtswerken van onder andere Wilhelm von Bode, Cornelis Hofstede de Groot, Abraham Bredius en Horst Gerson. Elk van deze kunsthistorici had zijn eigen criteria waarmee hij het werk van Rembrandt beoordeelde. In de loop van de twintigste eeuw kreeg het materiaal-technische onderzoek van de schilderijen een steeds belangrijkere rol in het Rembrandt onderzoek. Aan de hand van documenten uit de collectie van het RKD zal een overzicht worden gegeven van de geschiedenis van het Rembrandt onderzoek. De tentoonstelling wordt afgesloten met een voorproefje van de vernieuwde website van The Rembrandt Database die medio 2018 zal worden gepresenteerd.

Rembrandt Onderzoek

Rembrandt
Bust of a man wearing a turban , ca. 1628
Netherlands/Spain/Verenigde Staten, private collection Fondation Aetas Aurea
Rembrandt
Daniel and Cyrus before the idol Bel , 1633 gedateerd
Los Angeles/Malibu, The J. Paul Getty Museum, inv./cat.nr. 95.PB.15
Rembrandt
The adoration of the shepherds , 1646 gedateerd
Munich, Alte Pinakothek, inv./cat.nr. 393
Rembrandt or follower of Rembrandt or possibly Barent Fabritius
Tobit and Anna awaiting the return of their son , 1659
Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen, inv./cat.nr. VdV 65
Rembrandt and follower of Rembrandt
Simeons song of praise , ca. 1669
Stockholm, Nationalmuseum Stockholm, inv./cat.nr. NM 4567
Go to all 701 images

Information