Mainmenu

Joris-Karl Huysmans

male / French
Qualifications
art critic, author
Werkte tevens als ambtenaar op het ministerie van binnenlandse zaken. Vooral bekend als auteur van A rebours, een van de belangrijkste romans van het Decadentisme (in 1977 onder de titel 'Tegen de keer' in het Nederlands veertaald door Jan Siebelink). Naast romans schreef hij kunstkriteken; ook in een aantal van zijn romans (vooral: A rebours) speelt kunstkritiek een rol. Schreef verder een verslag van zijn reis door Holland, die in twee bijdragen verschenen in: Le Musée des Deux Mondes, 15 februari 1877, en La Revue Illustrée, 15 december 1886 en 15 januari 1887. In een vertaling van Rosalien van Witsen uitgegeven in Amsterdam, 2001. Over Nederland publiceerde hij in Le Musée des Deux Mondes op 1 april 1875 tevens een artikel getiteld 'La Tulipe'.
Nationality/school
French
Born
Paris 1848-02-05
Deceased
Paris 1907-05-12
Family relationships
this field records any family relationship to one or more other artist(s).
Zoon van de uit Breda afkomstige schilder Victor-Godfried Huijsmans en de Franse onderwijzeres Elisabeth-Malvina Badin; neef van de kunstenaar Constant (Constantinus Cornelis) Huijsmans. Zijn vader voorzag in zijn levensonderhoud door o.a. het illustreren van missaals en kerkboeken; zijn grootvader Jacobus Carolus was tekenleraar aan de Militaire Academie in Breda.
See also
In this field, you will find references to names of groups or to the artists that made/make up groups. You may also come across references to other artists if there was/is question of collaboration without a joint name. This is the case, for instance, with artists who rendered parts of works by other artists (such as with P.P Rubens and J. Brueghel I).
was met Prins bevriend
This person/entity in other databases
Biographical information
Active in
born in
active in
died in
Creation date: 2005-01-13; Last modified date: 2020-04-06

Comments

No comments

My selections

My selections

Your current selection will be lost. Are you sure?