Mainmenu
Nationality/school
American
zoon van Haitiaanse vader en Puerto Ricaanse moeder
Born
Brooklyn (New York) 1960-12-22
Deceased
New York City 1988-08-12
gestorven aan een overdosis drugs, begraven op 17 augustus 1988 te Brooklyn
See also
In this field, you will find references to names of groups or to the artists that made/make up groups. You may also come across references to other artists if there was/is question of collaboration without a joint name. This is the case, for instance, with artists who rendered parts of works by other artists (such as with P.P Rubens and J. Brueghel I).
This person/entity in other databases
Biographical information
Period of activity
1978 - 1988
ca. 1978-1988
Education
autodidact
Active in
 • Brooklyn (New York) 1967 - 1978
  Basquiat schreef op zes-jarige leeftijd een kinderboek en beheerste toen reeds het spaans, frans en engels; ook maakte hij cartoon-achtige tekeningen; 1968: na een ernstig ongeluk kreeg Basquiat gedurende zijn verblijf in het ziekenhuis een exemplaar van 'Gray's Anatomy', dat diepe indruk op hem maakte. 1976: ontmoeting met de graffitikunstenaar Al Diaz, met wie bevriend raakte en ging samenwerken op artistiek gebied; 1977: met Diaz werkzaam aan het SAMOS-project ('Same Old Shit'), waarbij in en rond Manhattan graffitiprojecten werden uitgevoerd; 1978: Basquiat verlaat het ouderlijk huis voorgoed, waarna hij in eerste instantie veelvuldig verbleef in het huis van de britse kunstenaar Stan Peskett, waar hij vele graffitikunstenaars ontmoette; verkoop van handgemaakte T-shirts en ansichtkaarten om in zijn levensonderhoud te voorzien.
 • Puerto Rico 1974 - 1976
  de inmiddels gescheiden vader van Basquiat verhuisde met zijn kinderen naar Puerto Rico, in 1976 keerde het gezin terug naar Brooklyn
 • New York City 1978 - 1988
  1978: Basquiat betrekt zijn eerste eigen woning en brengt veel van zijn tijd door met kunstenaars, muzikanten en cineasten; 1979: Basquiat breekt met Diaz, er komt een einde aan hun samenwerkingsverband in 'SAMO'; Basquiat concentreert zich op het maken van ansichtkaarten, T-shirts, tekeningen en collages, die een combinatie van Graffitikunst en Abstract Expressionisme vertonen en onder andere de moord op J.F. Kennedy en baseballspelers tot onderwerp hebben; samenwerking met John Sex en Jennifer Stein; kunstverkoop op straat; mei 1979: formering van de band 'Channel 9' (later 'Test Pattern' en daarna 'Gray' geheten) met Michael Holman, Shannon Dawson, Vincent Gallo, Wayne Clifford en Nick Taylor, Basquiat speelt clarinet en synthesizer; ontmoetingen met Keith Haring (een relatie die met ups en downs zijn leven lang zou duren) en Kenny Scharf; kennismaking met Henry Geldzahler, een van de eerste collectioneurs van Basquiat's werk; 1980: eerste officiële expositie 'The Times Square Show'; 1982: ontmoeting met Shenge Kapharoah uit Barbados, begin van een levenslange vriendschap waarin afrikaanse ideologieën centraal staan; eerste solotentoonstelling in de V.S. in de Annina Nosei Gallery; juni 1982: jongste deelnemer aan de 'Documenta 7' te Kassel; 1983: kennismaking met Andy Warhol, die een portret van hem zou maken en zijn huisbaas zou worden; tevens werkten Warhol, Francesco Clemente en Basquiat samen bij een aantal werken; 1984: Basquiat's druggebruik neemt zorgwekkende vormen aan; 1985: Basquiat's gezondheid verslechtert; 1987: de dood van Andy Warhol op 22 februari schokt Basquiat diep en hij schildert 'Gravestone' ter nagedachtenis; 12 augustus 1988: Basquiat sterft in zijn huis in New York op 27-jarige leeftijd, het autopsierapport spreekt van een "acute mixed drug intoxication" (tegelijk gebruik van zowel opiaten als cocaïne), hij wordt begraven op het Greenwood Cemetary te Brooklyn.
 • Modena 1981
  eerste reis naar Europa naar aanleiding van zijn eerste solotentoonstelling (onder de naam 'SAMO') in de Galleria d'Arte Emilio Mazzoli
 • Los Angeles (Californië) 1982
  vanaf 1982; verblijf van een half jaar bij vrienden, gedurende de rest van zijn leven zou Basquiat zo'n drie maal per jaar L.A. bezoeken - in 1983 huurt hij er een atelierruimte.
 • Maui (eiland) 1984
  eerste bezoek, Basquiat zou er later nog vaak terugkeren
 • Afrika 1986
  Basquiat's eerste reis naar Afrika in het kader van een tentoonstelling van zijn werk in Abidjan (Ivoorkust)
born in
active in
died in
Subjects
This field specifies the various subject categories or genres that constitute the oeuvre of the artist in question. The contents of this field are generally based more on the documentation available at the RKD than on the literature.
figure, head (representation), portrait
Creation date: 1992-01-13; Last modified date: 2022-10-24

Comments

No comments

My selections

My selections

Your current selection will be lost. Are you sure?