Mainmenu

Lee Miller

female / American
Qualifications
photographer, model
Na een carrière als gewild fotomodel ging Miller in de leer bij Man Ray in Parijs. Ze werd zijn assistent en muse maar startte daarnaast een eigen , succesvolle studio. Behalve portretfotografie en modefotografie was ook de kunstzinnige fotografie, in het bijzonder de Surrealistische fotografie, haar werkterrein. Tijdens WO II werd Miller fotojournalist voor Vogue en vormde ze geregeld een team met David E. Scherman, fotojournalist van Life Magazine.
Nationality/school
American
Born
Poughkeepsie (New York) 1907-04-23
Deceased
Chiddingly (East Sussex) 1977-07-21
Family relationships
this field records any family relationship to one or more other artist(s).
Getrouwd met surrealist Roland Penrose.
See also
In this field, you will find references to names of groups or to the artists that made/make up groups. You may also come across references to other artists if there was/is question of collaboration without a joint name. This is the case, for instance, with artists who rendered parts of works by other artists (such as with P.P Rubens and J. Brueghel I).
This person/entity in other databases
Biographical information
Education
The Art Students League of New York
1926-1929 painting
Active in
 • Verenigde Staten van Amerika 1926 - 1929
  Miller doet modellenwerk en wordt door onder anderen Steichen en Horst P. Horst gefotografeerd.
 • Parijs 1929 - 1932
  In Parijs wordt Miller assistent, model en muse van Man Ray én zet ze haar eigen studio op. Ze geniet bekendheid als portret- en modefotgraaf, maar maakt ook Surrealistisch werk.
 • New York City 1932 - 1934
  Miller zet een studio op in New York. De studio is succesvol maar Miller sluit deze wanneer ze trouwt met de rijke Egyptische zakenman Aziz Eloui Bey en met hem in Caïro gaat wonen. In Egypte fotografeert Miller woestijndorpen en ruïnes. Tijdens een bezoek aan Parijs in 1937 ontmoet ze Roland Penrose, de Surrealist, en samen reizen ze naar Griekenland en Roemenië.
 • Londen (Engeland) 1939 - 1944
  Miller trekt in bij Roland Penrose en Miller wordt freelance fotograaf voor Vogue. Ze negeert verzoeken van vrienden en familie om naar de VS te komen. Vanaf 1944 is Lee een bij het Amerikaanse leger geaccrediteerde correspondent voor Condé Nast Publications. Ze vormt een team met David E. Scherman, fotograaf en correspondent voor Life Magazine. Binnen een maand na D-Day reist Miller af naar Frankrijk en ze fotografeert de de verschrikkingen in de inmiddels bevrijde concentratiekampen.
 • Groot-Brittannië 1949 - 1977
  in 1946 ontmoet Miller Penrose weer en gaat ze met hem naar de VS. Ze scheid van Bey en trouwt in 1947 met Penrose. Met Penrose krijgt Miller een zoon, Antony Penrose. in 1949 koopt het echtpaar een huis in Sussex waar Miller tot haar dood zou blijven wonen.
active in
Subjects
This field specifies the various subject categories or genres that constitute the oeuvre of the artist in question. The contents of this field are generally based more on the documentation available at the RKD than on the literature.
photojournalism, fashion photography, portrait photography
Comment
Anthony Penrose schreef een boek over zijn ouders, Lee Miller en Roland Penrose en hun vrienden: the Home of the Surrealists. Lee Miller, Roland Penrose and their circle at Farley Farm.
Creation date: 1992-11-17; Last modified date: 2020-07-30

Comments

No comments

My selections

My selections

Your current selection will be lost. Are you sure?