Mainmenu

Anoniem 1625 gedateerd

Portrait of waarschijnlijk Bernardus Alting ( -1657), 1625 gedateerd
Brussels, antiquair Villars
Object information
Object category
painting
Physical connection
Reference in ‘composite artworks’: artworks that are/were connected, such as alterpieces, decorative pieces incorporated in panelling, and works of art that were intended to be displayed together, such as pendants and series.

pendant

Support/medium
canvas, oil paint
Shape/dimensions
rectangle (portrait format) 96 x 77 cm
Signature/inscription
Information about the signature, dating, inscription or any other mark on the front or back of the art work
Current attribution
Anoniem 1625 gedateerd
Date
Exact or approximate dating of the described art work; the search parameters adopted for this art work in this database, are found in brackets.
1625 (dated) (1625)
Represented
IB number
Number related to the portrait iconography collection RKD.
82197
Identification based on
opschrift; wapen
Notes portrait
GroningsRechtsboven onder het wapen gedateerd: "AETATIS SVAE Z8 / ANo 16Z5"Wapen op zegelring aan linkerhand: 3 kannen (2-1)Rechtsboven wapen (waarschijnlijk later aangebracht): in blauw 3 zilverenkannen met deksel en handvat (2-1); dekkleden blauw en gouw; helmteken een zwaard met gouden gevest en de punt omhoog, tussen een geopende vlucht, rechts doorsneden blauw en zilver, links goud en blauwDit wapen Alting is niet teruggevonden in de heraldische bronnen. Wel voerden blijkens hun grafstenen in de Martinikerk te Groningen Bernardus' zoon en kleindochter, Lucas Alting en Clara Alting: een rechter schuinbalk, beladen met drie kannen met deksel en oren in de richting van de schuinbalk (volgens Rietstap een gouden schild met blauwe schuinbalk, zilveren kannen). Het is aannemelijk dat de kannen op de schuinbalk door Lucas Alting gevoerd een variant zijn op de kannen in het schild geplaatst, op de zegelring van zijn vader. Zie ook pendant IB 82198; A. Pathuis, Groninger gedenkwaardigheden, 1977; J.B. Rietstap, Armorial general, 1884.Negatief Speltdoorn, Brussel, nr.25928Correspondentie Jhr. G. de Hemptinne 1984Beschrijving: rechterhand rustend op met kleed bedekte tafel linksvoor, linkerhand voor de borst, kort donker haar, snor; zwart kostuum, brede manchetten met kantrand, plooikraag met kantrand, zwart met zilver gedamasceerde schoudermantel; ringenRechtsonder donkere schaduw.
Provenance
Visual documentation
Entered on: 2009-07-07; Last modification: 2013-09-06

Comments

No comments

My selections

My selections

Your current selection will be lost. Are you sure?