Mainmenu

Hans Vredeman de Vries and Isaak van den Blocke and Willem van der Meer

Interior of the so called Red Hall (Ratusz Główny) in het town hall of Gdańsk, 1592-1608
Gdańsk, Muzeum Historycznege Miasta Gdańska [..]
Object information
Object category
interior (decoration as artwork)
Physical connection
Reference in ‘composite artworks’: artworks that are/were connected, such as alterpieces, decorative pieces incorporated in panelling, and works of art that were intended to be displayed together, such as pendants and series.
interieur van de Rode zaal (Ratusz Główny) in het raadhuis van Gdansk, tegenwoordig Muzeum Historycznege Miasta Gdańska (Ratusz), waarschijnlijk ontworpen door Hans Vredeman de Vries en in de periode 1592-1608 uitgevoerd door de schrijnwerker Simon Herle. De schoorsteen werd in 1593 vervaardigd door Willem van der Meer uit Gent, waarbij niet duidelijk is of deze ook het ontwerp vervaardigde of dat dit ook stamt van de hand van Vredeman de Vries. Het ikonografische programma van de zaal maakt deze tot een klein universum opgebouwd uit, van onder naar boven: mundus mineralis (de wereld der mineralen) aanschouwelijk gemaakt door het opnemen van geometrische motieven in de decoratie die aan rotswanden doen denken. Hierboven afbeeldingen van planten, dieren en jachtscènes als vertegenwoordigers van de dierenwereld (mundus animalis). Vervolgens een reeks van acht schilderijen van Vredeman de Vries, waarvan er één verloren ging, met als onderwerp de deugden van de burgers van Danzig (mundus moralis, de mensenwereld). Tenslotte hierboven een fries met als onderwerp de sterrenwereld (mundus coelestis) met afbeeldingen van de hemel, zon, maan en Venus. De oorspronkelijke plafondschilderingen sloten thematisch niet aan bij de schilderijen van Vredeman de Vries en werden derhalve tussen 1604 en 1608 vervangen door een reeks van 25 schilderijen van de hand van Isaac van den Blocke die met voorstellingen uit de bijbel en de Griekse en Romeinse mythologie, de door Vredeman de Vries geschilderde deugden aanvulden (geparafraseerd naar Grzybkowska 2003). Voor de reeks van schilderijen van Vredeman de Vries zie kunstwerknummer 233374, voor de reeks werken van Isaak van den Block zie kunstwerknummer 233379
Support/medium
canvas, oil paint
Shape/dimensions
rectangle (landscape format) ? x ? cm
Current attribution
Hans Vredeman de Vries
vervaardigde een reeks van acht schilderijen voor de zaal m.b.t. deugden van de burgers van Danzig
and Isaak van den Blocke
vervaardigde de reeks van 25 plafondstukken
and Willem van der Meer
vervaardigde de schoorsteenmantel
Date
Exact or approximate dating of the described art work; the search parameters adopted for this art work in this database, are found in brackets.
1592-1608 (1592 - 1608)
datering Grzybkowska 2003
Created in
Gdańsk
Provenance
Exhibitions and literature
Visual documentation
Entered on: 2013-03-04; Last modification: 2014-01-30

Comments

No comments

My selections

My selections

Your current selection will be lost. Are you sure?