Mainmenu

Archief P.C. Eilers jr. en Pieter Eilers

Freek Heijbroek en E.L. Wouthuysen putten voor hun boek Portret van een kunsthandel. De firma Van Wisselingh en zijn compagnons, 1938-heden (Amsterdam 1999) uitgebreid uit het archief van vader en zoon Eilers, firmanten bij Fa. E.J. van Wisselingh&Co.


P.C. Eilers jr. en Pieter Eilers

Bijna twintig jaar na de publicatie bleek dit archiefmateriaal van vader en zoon Eilers nog steeds in het bezit van de dochter van Pieter Eilers, Lisette van Erven Dorens-Eilers. Zij schonk het onlangs, samen met haar zoon mr. Pieter van Erven Dorens, aan het RKD.

Petrus Christiaan Eilers (1864-1936) was als vijftienjarige al werkzaam bij het Haagse filiaal van Goupil & Cie, gevestigd aan de Plaats 20 in Den Haag. In 1892 maakte hij de overstap naar E.J. van Wisselingh & Co, dat op dat moment geleid werd door Elbert Jan van Wisselingh (1848-1912) en Klaas Groesbeek (1858-1936). Eilers werd verantwoordelijk voor de verkoop van schilderijen, aquarellen, tekeningen en prenten. In 1903 volgde zijn bevordering tot compagnon. In 1930 kwam ook zoon Piet Eilers (1903-1988) in de zaak werken, en toen in 1936 zowel P.C. Eilers jr. als Groesbeek overleden werd Piet enig eigenaar.


Het archief

De vele agenda's, aantekenboekjes en correspondentie in het Archief Eilers geven een intrigerend beeld 'achter de cijfers' van de zakelijke verkoopboeken in het bedrijfsarchief van Fa. E.J. van Wisselingh & Co. Het Archief Eilers geeft daarnaast meer inzicht in de kunstnetwerken tussen de Verenigde Staten, Europa en Canada vanaf eind negentiende eeuw tot en met de jaren zestig van de vorige eeuw.