Mainmenu

Veelgestelde vragen over de RKD Viewer

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over het gebruik van RKD Viewer. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.


Samenvatting

Het RKD is de collectie beelddocumentatie van 5,5 miljoen afbeeldingen aan het digitaliseren. Praktisch betekent dit dat een klein gedeelte van onze grote collectie beelddocumentatie soms afwezig is, om gedigitaliseerd te worden. Mocht u niet zeker zijn of de beelden die u zoekt beschikbaar zijn, neem dan contact op met ons via het contactformulier. Wanneer de afbeeldingen ook daadwerkelijk gedigitaliseerd zijn, zijn ze nog steeds bij ons op locatie beschikbaar, alleen dan nog op PC's en niet meer fysiek. Het gedigitaliseerde beeldmateriaal is dan te raadplegen in onze handige nieuwe applicatie: de RKD Viewer. Deze applicatie is tijdelijk. Met de RKD Viewer sorteren we voor op een uiteindelijk online platform voor digitaal kunsthistorisch onderzoek, waarmee onze hele collectie beelddocumentatie overal ter wereld beschikbaar wordt. Lees hieronder veelgestelde vragen over de Viewer. Op de studiezaal van het RKD is een uitgebreide handleiding voor de RKD Viewer beschikbaar.


Veelgestelde vragen over de RKD Viewer

  • De RKD Viewer: wat is het?
    • De RKD Viewer is een tijdelijke tool waarmee de collectie Beelddocumentatie digitaal te bekijken is. De RKD Viewer is ingericht op het zoeken en vinden van materiaal en het kunnen vergelijken van afbeeldingen.
  • Wat biedt de RKD Viewer?
    • De RKD Viewer biedt de gebruiker een makkelijk en laagdrempelig te gebruiken tool om de collectie met nieuwe inzichten digitaal te bekijken en te analyseren. De RKD Viewer biedt voordelen van digitaal werken: u kunt gedetailleerd inzoomen op afbeeldingen, verschillende afbeeldingen kunnen in één scherm met elkaar kunnen worden vergeleken (tot wel 25 stuks). Ook kunt u sneller door een doos heen bladeren, en biedt de Viewer meer overzicht van de collectie en de metadata. Op gebruikersniveau is de RKD Viewer zodanig ingericht, dat deze vergelijkbaar is met de analoge wijze van zoeken en vinden.
  • Waarom is de RKD Viewer tijdelijk?
    • Met RKD Viewer kunnen we gedigitaliseerde afbeeldingen direct digitaal toegankelijk maken voor onze bezoekers. Ondertussen werken we toe naar RKD Research, een online platform voor digitaal kunsthistorisch onderzoek. Bij de oplevering hiervan komt de RKD Viewer te vervallen. De RKD Viewer is een tijdelijke oplossing voor het beschikbaar stellen van gedigitaliseerd materiaal uit de studiezaal. Meer informatie over de digitalisering van de beelddocumentatie vindt u hier.
  • Kan mijn zoekgeschiedenis bewaard worden in RKD Viewer?
    • Nee, in de RKD Viewer kunt u geen account aanmaken, zoals op de website van het RKD, waar je je favorieten kunt bewaren. Wel is het mogelijk om middels de browsergeschiedenis terug te gaan naar een bepaalde pagina. Verder kunt u de URL van zoekresultaten of een bepaalde doos doorsturen naar uw eigen mailadres, om bij een later bezoek opnieuw te raadplegen.
  • Kan ik de groene dozen na digitalisering nog raadplegen?
    • Nee, de dozen worden na digitalisering niet meer in de studiezaal beschikbaar gesteld. Met de RKD Viewer zijn alle afbeeldingen digitaal te raadplegen.
  • Kan ik de afbeelding dan wel printen, of op één of andere manier fotograferen voor mijn onderzoek?
    • Dat kan wel. Mocht u een afbeelding toch graag fysiek willen hebben, dan kunt u een afbeelding uit de Viewer opslaan op de PC waarvan u gebruik maakt op het RKD (klik met uw rechtermuisknop op de afbeelding en vervolgens op ‘Opslaan als…’ in RKD Viewer) en printen. U kunt de afbeelding vervolgens naar uzelf mailen, om thuis te raadplegen. Het is om veiligheidsredenen helaas niet toegestaan om USB-sticks te gebruiken bij de RKD-computers.
  • Wat betekenen de QR-codes die ik in de mappen kan tegenkomen in de RKD Viewer?
    • Dit zijn objecten die op een later moment worden gedigitaliseerd, zogenaamde exoten (bijv. uitklappers of zeer kwetsbaar materiaal). Deze objecten zijn de aankomende tijd zowel fysiek als digitaal niet raadpleegbaar. In een apart traject worden de exoten alsnog gedigitaliseerd en toegevoegd aan de RKD Viewer.
  • Waarom is de RKD Viewer alleen in het RKD beschikbaar en niet online?
    • De RKD Viewer is een tool die niet representatief is voor het uiteindelijke online platform voor digitaal kunsthistorisch onderzoek dat we ontwikkelen. We stellen de Viewer dus niet wereldwijd beschikbaar zodat er geen verkeerde verwachtingen ontstaan.
  • Wat betekent het als de mappen die ik zie in mijn scherm een rode kleur hebben?
    • Sommige mappen bevinden zich in meer dan één BD-nummer. Als een map rood is, betekent dit dat je te maken hebt met mappen uit verschillende boxen, die in de Viewer bij elkaar gestopt zijn.
  • Waarom zie ik 'Mirador Viewer' staan als ik afbeeldingen open om te bestuderen?
    • De RKD Viewer is de naam voor de gehele viewer, de Mirador Viewer is alleen het onderdeel waarmee de scans te bekijken zijn. Dit is de externe tool waarmee we RKD Viewer mogelijk kunnen maken.
  • Wat betekenen de icoontjes rechts onderin de afbeeldingen, voordat ik ze open ('IIIF')?
    • IIIF (International Image Interoperability Framework) is een internationale standaard die wordt gebruikt om afbeeldingen inclusief metadata op een gestandaardiseerde manier te tonen op het internet. De afbeeldingen in de RKD Viewer zijn IIIF-ondersteund en de Mirador Viewer kan deze verwerken, alsmede andere IIIF-afbeeldingen van het internet. Het is dus mogelijk om in de RKD Viewer andere afbeeldingen vanuit een externe bron in tabblad voor de Viewer te zetten (door te slepen of op andere manier).
  • Ik heb een map in een doos gevonden die niet helemaal op juiste volgorde lag, hoe kan dat?
    • Door de complexiteit van het materiaal en de hoeveelheid scans die we maken, kan het zijn dat er in een doos in RKD Viewer mappen zitten die niet op de juiste volgorde liggen. Mocht u op een niet kloppende volgorde stuiten en een specifieke map niet kunnen vinden, dan bevindt zich de juiste map doorgaans wel in de betreffende doos, maar op een andere plaats in de volgorde. Vindt u alsnog de juiste map niet? Dan raden wij u aan om ook de voorafgaande en volgende doos te bekijken. RKD Viewer is een tijdelijke applicatie: het RKD ontwikkelt momenteel een nieuw online platform voor kunsthistorisch onderzoek, waarin deze mappen-volgorde niet meer relevant is.