Mainmenu

Open Search RKDartists

Open Search Artists is een webservice van het RKD voor applicatieontwikkelaars. Hier vindt u betrouwbare biografische gegevens over Nederlandse kunstenaars vanaf de middeleeuwen tot heden. De informatie is beschikbaar gemaakt op basis van van ODbL-BY (Open Database Licence – Attribution) en bruikbaar voor bijvoorbeeld collectiemanagementsystemen, apps of webtoepassingen.


Open Search Artists

Open Search Artists biedt een afgeleide set persoonsgegevens van de uitgebreidere dataset Artists aan. Naast kunstenaars zijn hier ook kunsthandelaren, kunstverzamelaars en kunsthistorici in opgenomen. De database vormt tevens een index op de omvangrijke kunsthistorische documentatie van het RKD. Het materiaal (beeld, archieven, kunstenaarsdocumentatie of literatuur) kunt u vervolgens bij het RKD raadplegen.

Via de Open Search is ieder object (kunstenaarsrecord) via een URI (Uniform Resource Identifier) te benaderen. Tevens zit in de data een deeplink naar het volledige record in Explore. In de volledige Artists-records zijn vaak meer gegevens beschikbaar maar deze zijn alleen op te vragen via Explore. Het RKD ziet graag dat de deeplink als referentie in interfaces van derden wordt verwerkt. Artists wordt door andere erfgoedinstellingen gebruikt als geautoriseerde namenlijst (authority file) bij het ontsluiten van hun eigen collecties.

  • Bekijk hier de handleiding met de beschikbare Search methods
  • Lees hier over de toepassing van de Open Search in het CANAAN project (CreAtive Nodes in Amsterdam's Artefact-actor Networks)