Technische documentatie

Technisch onderzoeksmateriaal

De collectie technische documentatie omvat materieel-technische gegevens over kunstwerken, zoals röntgenfoto’s en restauratieverslagen.

Van infraroodreflectografie, röntgenonderzoek tot verfmonsteranalyse: in de collectie Technische Documentatie staan de resultaten van verschillende vormen van technisch onderzoek naar schilderijen centraal. Technische documentatie is belangrijk voor kunsthistorisch onderzoek en geeft inzicht in het ontstaansproces en de materiële toestand van kunstwerken. Het RKD beheert belangrijke archieven met technische documentatie, zoals dat van prof.dr. J.R.J. van Asperen de Boer, het Rembrandt Research Project en prof.dr. Molly Faries. Het RKD verwierf ook archieven van restauratoren met documentatie over behandelingen van kunstwerken: van Martin de Wild, Peter Hermesdorf, de familie Hesterman en Stichting Kollektief Restauratieatelier Amsterdam. Dr. Maryan Ainsworth droeg haar onderzoeksmateriaal op het gebied van infraroodreflectografie in 2020 over. Hiermee is het RKD de enige plek ter wereld waar een dergelijke omvangrijke collectie waardevol IRR-materiaal aanwezig is. 

De technische documentatie wordt – zowel in analoge als digitale vorm – toegankelijk gemaakt voor onderzoekers en andere geïnteresseerden. Technische documentatie kan inzichten verschaffen in het ontstaansproces, de materiële toestand en de geschiedenis van kunstwerken en levert zo een belangrijke bijdrage aan de kunsthistorische wetenschap. Het RKD ontsluit ook technische documentatie die zij niet in eigen beheer heeft, onder ander in het kader van The Rembrandt Database. Binnen RKDtechnical zijn de verschillende vormen van technisch onderzoek te vinden.

De collectie Technische Documentatie is vanwege de specialistische aard en de kwetsbaarheid van het materiaal enkel onder begeleiding toegankelijk. Via het contactformulier kan een aanvraag worden ingediend.