RKD Masterclasses

Ontdek met de RKD Masterclasses en introducties hoe de fysieke en digitale collecties van het RKD kunnen bijdragen aan kunsthistorisch onderzoek. Tijdens de masterclasses wordt niet alleen uitleg gegeven over de mogelijkheden en de aanpak van het onderzoek, ook gaan deelnemers aan de hand van een casestudy zelf aan de slag. Het RKD biedt verschillende interactieve masterclasses aan bestemd voor bachelor- en masterstudenten Kunstgeschiedenis.
Introductie op het RKD
Deze masterclass biedt een eerste kennismaking met het RKD en is een must voor eerstejaars studenten Kunstgeschiedenis. Studenten leren over de geschiedenis van het RKD, de totstandkoming van de rijke collectie, en hoe ze deze via RKD Research kunnen doorzoeken en gebruiken voor studie en onderzoek. Er worden drie verschillende introducties aangeboden met als zwaartepunt digital humanities, de toeschrijving en identificatie van een zeventiende-eeuws portret of bronnen rondom Piet Mondriaan. We kunnen ook een combinatie van deze introducties aanbieden.
Bronnenonderzoek
Het RKD beheert een uitgebreide collectie archieven van kunstenaars, kunsthistorici, verzamelaars, kunsthandels en galeries. In deze masterclass leren studenten een archiefinventaris lezen en maken ze kennis met verschillende soorten kunsthistorische bronnen, zoals correspondentie, kunstenaarsdossiers, registers en verkoopboeken. Wat voor informatie bevatten de archieven en hoe kunnen ze worden gebruikt in kunsthistorisch onderzoek? Momenteel biedt het RKD drie masterclasses over bronnenonderzoek aan: over de archiefaantekeningen met biografische gegevens van zeventiende-eeuwse Hollandse schilders, samengesteld door Abraham Bredius (1855-1946); over de fotoalbums van de negentiende-eeuwse schilderijencollectie van Fop Smit (1815-1892) en de verkoopboeken van Goupil Den Haag (1861-1917); en over het archief van de toonaangevende Amsterdamse galerie Art & Project (1968-2001).
Herken de hand
Het toeschrijven van kunstwerken is van oudsher een belangrijk onderdeel van de kunstgeschiedenis. Het onderscheid tussen de hand van een meester, een leerling of een navolger is vaak subtiel, en ook doelbewuste vervalsingen kunnen misleidend zijn. Wie de juiste hand wil herkennen en de echtheid van een werk wil vaststellen, begint met goed kijken. Het RKD biedt vier masterclasses binnen dit thema aan: over vroege Nederlandse schilderkunst en het kennerschap van Max J. Friedländer; over zeventiende-eeuwse schilderkunst; zestiende- en zeventiende-eeuwse tekenkunst; en over de vervalsingen van Han van Meegeren in de stijl van Johannes Vermeer. In elk van deze masterclasses leren studenten door grondige visuele analyse van kunstwerken hun waarnemingen onder woorden te brengen en een weloverwogen uitspraak te doen over de toeschrijving of authenticiteit van een kunstwerk.
Herkomstonderzoek
Herkomstonderzoek richt zich op de eigendomsgeschiedenis van een kunstwerk. Deze geschiedenis begint bij de kunstenaar en loopt tot de huidige eigenaar. Tijdens deze masterclass leren studenten als een detective onderzoek te doen: welke vragen stel je en hoe verzamel je relevante informatie? Daarbij maken ze gebruik van de collecties van het RKD. Er zijn twee masterclasses binnen dit thema: over de schilderijen uit de collectie d’Oultremont, die in 1889 te Parijs werden geveild, en over schilderijen uit de collectie van de Rotterdamse verzamelaar Fop Smit (1815-1892).
Iconografisch onderzoek
Om een kunstwerk goed te kunnen begrijpen, is het essentieel om te weten wat erop wordt afgebeeld. Veel kunstwerken voor 1900 verbeelden thema's uit de Bijbel, klassieke mythologie, literatuur en klassieke geschiedenis. Door de tijd heen zijn vaste beeldtradities ontstaan waarbij kunstenaars terugkerende motieven en symbolen gebruiken. Voor hedendaagse kijkers is de betekenis hiervan niet altijd direct herkenbaar. Met iconografisch onderzoek kunnen we de thematiek en symboliek van kunstwerken ontcijferen. Tijdens deze masterclass maken de deelnemers kennis met de belangrijkste bronnen voor dit type onderzoek, waaronder Iconclass.
Informatie
- Voor sommige masterclasses geldt een maximaal aantal studenten
- Duur van de masterclass: circa 90-180 minuten
- Nederlands of Engels
- Ons aanbod is gratis voor educatieve doeleinden*
- Masterclasses worden gegeven op werkdagen tussen 10.00 en 17.00 uur
- Aanvragen minimaal 6 weken van te voren
- Voor meer informatie en aanvragen: events@rkd.nl