Mainmenu

Carl Nesjar

man / Noors
Nationaliteit/school
Noors
Geboren
Larvik 1920-07-06
Bron: Wikipedia
Overleden
2015-05-23
The Times, 22 June 2015
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
In 1957 maakte Picasso kennis met de Noorse kunstenaar Carl Nesjar. Nesjar had een nieuw soort natuurlijk beton ontwikkeld in zijn land, dat hem in staat stelde om grote sculpturale constructies maken. De zogenaamde Betrogravures werden geproduceerd door het mengen van kleine zwarte stenen in cement mortel waardoor een soort 'natuurlijk beton' ontstond. Wanneer het beton verharde zandstraalde hij het zodat de donkere stenen zichtbaar werden. Op deze manier kon Nesjar ruwe linos trekken in het beton. Picasso was onder de indruk van dit procedé. In datzelfde jaar volgde een eerste samenwerking waarin Nesjar de drie beelden van Picasso's vertaalde in drie monumentale muurschilderingen voor een regeringsgebouw in Oslo. Veel meer van dergelijke werken volgden voor openbare gebouwen en parken over de hele wereld. Zelfs de Parijse kunsthandelaar Daniel-Henry Kahnweiler, Picasso's agent en vriend, had een betonnen constructie in de tuin van zijn vakantiehuis.
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
  • New York City 1935 - 1938
  • Noorwegen
    Nesjar en Picasso werkten, in de periode 1956-1971, gedurende 17 jaar samen. Picasso ontwierp monumentale kunstwerken en Nesjar voerde ze uit. bijv: Nesjar & Picasso,'The Fishermen' in Oslo
  • Frankrijk
  • Zweden
  • Spanje
  • Nederland
geboren
werkzaam in
Ingevoerd op: 2004-07-26; Laatste wijziging: 2021-07-29

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?