Mainmenu
363465
1 / 1
Kwalificaties
kunsthandelaar, kunstverzamelaar, verzamelaar van Hollandse en Vlaamse schilderkunst
De collectie werd met zijn 333 werken uit Hollandse en Vlaamse school gezien als de mooiste collectie Hollandse kunst in Frankrijk. (Hamon-Jugnet 1998) De Collectie Adolphe Schloss - door de nazaten van verzamelaar verborgen in een kasteel in Tulle, werd in 1943 ontdekt door de nazi's en geconfisqueerd. De schilderijen werden verdeeld tussen het Louvre en Linz (Oostenrijk). Na de oorlog werd circa de helft teruggevonden. In delen werd het teruggevonden deel in 1949, 1951 en 1954 door de nazaten geveild. Zij kregen in 1961 nog een schadevergoeding van de Duitse regering voor het niet teruggevonden deel. Eén erfgenaam, Henry Schloss, was gebrouilleerd met zijn broes en zussen en hij droeg zijn erfdeel over aan zijn beste vriend, Jean Demartini, die op zoek is gegaan naar de rest van de collectie. In 1998 publiceerde de Franse overheid een catalogus van de geroofde Schloss-collectie, met het doel de nog verdwenen stukken uit de collectie terug te vinden. In 2001 werd de Britse handelaar Adam Williams na aankoop van een Frans Hals uit collectie Schloss veroordeeld to 8 maanden voorwaardelijk. Het schilderij moest hij teruggeven aan de familie Schloss. Ook het Museum Boijmans Van Beuningen heeft een schilderij moeten teruggeven aan de erven Schloss, evenals de Tsjechische overheid.
Nationaliteit/school
Oostenrijks, Frans
Adolphe Schloss was in Oostenrijk geboren maar nam in 1871 de Franse Nationaliteit aan. (Weltkunst, Januari 1999)
Geboren
1851
Overleden
1911
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
werkzaam in
Ingevoerd op: 2008-01-22; Gewijzigd op: 2017-03-30

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?