Mainmenu

Laurens van der Hem

Kwalificaties
kunstverzamelaar
lawyer and art collector. The Atlas Blaeu-Van der Hem is the leading intact collection of maps, topographical prints and drawings from the seventeenth century. This so-called collective atlas was compiled by the Amsterdam lawyer Laurens van der Hem (1621-1678) and consists of fifty volumes with more than 2400 (sea) maps, landscapes, city, port and seascapes. As a basis Van der Hem used the Atlas Maior of Joan Blaeu, published in Amsterdam between 1660 and 1663. The Atlas Blaeu-Van der Hem contains works by many well-known artists; many drawings are especially made for it. This monumental collection atlas is now owned by the Austrian National Library in Vienna and was placed on the list of the UNESCO Memory of the World in 2004.
Nationaliteit/school
Noord-Nederlands
Geboren
1621
Overleden
Amsterdam 1678-12/1678-12-27
buried in the Oude Kerk 27 December 1678 (DTB 1047, p. 256-257)
Familierelaties
in dit veld wordt een familierelatie met één of meer andere kunstenaars vermeld.
younger brother of artist Herman van der Hem (1619-1649); son of the Amsterdam merchant Ysbrand Harmensz. Hem and Gertrude Spiegel, daughter of the poet Hendrick Laurensz. Spiegel
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzame periode
1640 - 1678
active
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
  • Italië
    travelled a lot as a youngster and is thought to have spent a long time in Italy
  • Amsterdam
werkzaam in
overleden
Opmerkingen
Een waterval, een ontwortelde boom. Gezicht op Batavia. Honderden tekeningen, prenten, stadsgezichten en kaarten uit de VOC-tijd zijn opgenomen in de vijftigdelige Atlas Blaeu-Van der Hem. Dit Unesco-erfgoed wordt bewaard in de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk in Wenen, maar is binnenkort ook als „replica” beschikbaar. Een beetje spijtig is het wel dat de Atlas Blaeu-Van der Hem in Wenen ligt, en niet bijvoorbeeld in het Rijksmuseum in Amsterdam. De enige verzamelatlas uit zeventiende-eeuws Europa is van Nederlandse makelij. Hij werd vervaardigd door de Amsterdamse jurist en verzamelaar Laurens van der Hem (1621-1678). Die gebruikte de elfdelige Atlas Maior van Blaeu (1662) als basis voor een eigen collectie kaarten, tekeningen en manuscripten. Onder zijn toevoegingen bevonden zich ook vier delen met manuscriptkaarten gemaakt voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Van der Hems erfgenamen verkochten zijn verzameling in 1730 aan prins Eugène van Savoy, stadhouder in de Zuidelijke Nederlanden. Diens erfgenamen verkochten haar op hun beurt weer aan de keizer in Wenen, zodat het werk nu niet in Amsterdam, maar in de Nationale Bibliotheek van Oostenrijk ligt. De atlas Blaeu-Van der Hem telt vijftig banden met meer dan 2400 kaarten, tekeningen van torens, havens, zee- en landgezichten. Een fraaie tekening van de Tempel van Salomo, een landkaart van Kanaän, van Arabië, van Batavia, van Noord-Amerika. Een portret van Agor Bayma, muzikant van de keizer van Marokko. Een „onbekende vis, lang 2 voeten, gefangen in Zaffia, 1641.” Vervaardigd door kunstenaars uit die tijd als Andries Beeckmann, Caspar Bouttats, Jacques Callot en Cornelis Dekker. Veel werk is afkomstig uit de werkplaats van de bekende cartograaf Johannes Vingboons. De verzameling dateert uit de tijd dat de Republiek overal ter wereld handelsposten had: een visuele encyclopedie van wat Europeanen in de zeventiende eeuw over de wereld wisten (bron: Reformatorisch Dagblad, 8 april 2009)
Ingevoerd op: 2009-07-24; Laatste wijziging: 2021-09-22

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?