Mainmenu
434476
1 / 1
Kwalificaties
bedrijf, kunstverzamelaar
Hotel Sionshof werd van 1930 tot 1979 gerund door Jan Teunissen; doordat kunstenaars die in het hotel logeerden soms met hun eigen kunstwerken betaalden en doordat familie van hem in Nijmegen een kunsthandel en lijstenmakerij bezat bouwde hij een kunstverzameling op. Nadat het hotel in andere handen was overgegaan is de collectie verspreid; een deel is aan het begin van de 21ste eeuw in Eindhoven bij Van der Sommen geveild. De ingelijste kunstwerken dragen vaak een etiket met 'Teunissen Donders Kunsthandel Nijmegen'. Er waren meerdere horeca-gelegenheden rond Nijmegen die een kunstcollectie opbouwden door kunstenaars in natura te laten betalen. Het waren vooral de kunstenaars rond Jacques van Mourik in de Plasmolen die dit op deze manier betaalden. Sionshof had enkele schilderijen uit die groep; hotel Spijker in Beek heeft een vrij grote collectie. http://www.hotelspijker.nl/nl/, evenal de gemeente Mook en Middelaar. Ook de Stichting Jacques van Mourik verzamelt werk uit deze groep: http://home.planet.nl/~jan85428/ De stichting heeft ook een inventarisatie gemaakt van de kunstenaars die hier in de omgeving werkten: http://lexicon.webruimtehosting.nl/Pages/artists/index.htm. Het hotel werd internationaal bekend door zijn rol in de Tweede Wereldoorlog. Na vier jaar langs als hoofdkwartier door de Duitsers gebruikt te zijn kwam het op 17 september 1944 in handen van de geallieerden; generaal James Gavin van de 82ste Amerikaanse Airborn divisie smeedde hier plannen om door te stoten tot over de Waal.
Nationaliteit/school
Nederlands
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
werkzaam in
Ingevoerd op: 2011-05-10; Laatste wijziging: 2015-11-11

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?