Mainmenu
Nationaliteit/school
Amerikaans
zoon van Haitiaanse vader en Puerto Ricaanse moeder
Geboren
Brooklyn (New York) 1960-12-22
Overleden
New York City 1988-08-12
gestorven aan een overdosis drugs, begraven op 17 augustus 1988 te Brooklyn
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzame periode
1978 - 1988
ca. 1978-1988
Opleiding
autodidact
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
 • Brooklyn (New York) 1967 - 1978
  Basquiat schreef op zes-jarige leeftijd een kinderboek en beheerste toen reeds het spaans, frans en engels; ook maakte hij cartoon-achtige tekeningen; 1968: na een ernstig ongeluk kreeg Basquiat gedurende zijn verblijf in het ziekenhuis een exemplaar van 'Gray's Anatomy', dat diepe indruk op hem maakte. 1976: ontmoeting met de graffitikunstenaar Al Diaz, met wie bevriend raakte en ging samenwerken op artistiek gebied; 1977: met Diaz werkzaam aan het SAMOS-project ('Same Old Shit'), waarbij in en rond Manhattan graffitiprojecten werden uitgevoerd; 1978: Basquiat verlaat het ouderlijk huis voorgoed, waarna hij in eerste instantie veelvuldig verbleef in het huis van de britse kunstenaar Stan Peskett, waar hij vele graffitikunstenaars ontmoette; verkoop van handgemaakte T-shirts en ansichtkaarten om in zijn levensonderhoud te voorzien.
 • Puerto Rico 1974 - 1976
  de inmiddels gescheiden vader van Basquiat verhuisde met zijn kinderen naar Puerto Rico, in 1976 keerde het gezin terug naar Brooklyn
 • New York City 1978 - 1988
  1978: Basquiat betrekt zijn eerste eigen woning en brengt veel van zijn tijd door met kunstenaars, muzikanten en cineasten; 1979: Basquiat breekt met Diaz, er komt een einde aan hun samenwerkingsverband in 'SAMO'; Basquiat concentreert zich op het maken van ansichtkaarten, T-shirts, tekeningen en collages, die een combinatie van Graffitikunst en Abstract Expressionisme vertonen en onder andere de moord op J.F. Kennedy en baseballspelers tot onderwerp hebben; samenwerking met John Sex en Jennifer Stein; kunstverkoop op straat; mei 1979: formering van de band 'Channel 9' (later 'Test Pattern' en daarna 'Gray' geheten) met Michael Holman, Shannon Dawson, Vincent Gallo, Wayne Clifford en Nick Taylor, Basquiat speelt clarinet en synthesizer; ontmoetingen met Keith Haring (een relatie die met ups en downs zijn leven lang zou duren) en Kenny Scharf; kennismaking met Henry Geldzahler, een van de eerste collectioneurs van Basquiat's werk; 1980: eerste officiële expositie 'The Times Square Show'; 1982: ontmoeting met Shenge Kapharoah uit Barbados, begin van een levenslange vriendschap waarin afrikaanse ideologieën centraal staan; eerste solotentoonstelling in de V.S. in de Annina Nosei Gallery; juni 1982: jongste deelnemer aan de 'Documenta 7' te Kassel; 1983: kennismaking met Andy Warhol, die een portret van hem zou maken en zijn huisbaas zou worden; tevens werkten Warhol, Francesco Clemente en Basquiat samen bij een aantal werken; 1984: Basquiat's druggebruik neemt zorgwekkende vormen aan; 1985: Basquiat's gezondheid verslechtert; 1987: de dood van Andy Warhol op 22 februari schokt Basquiat diep en hij schildert 'Gravestone' ter nagedachtenis; 12 augustus 1988: Basquiat sterft in zijn huis in New York op 27-jarige leeftijd, het autopsierapport spreekt van een "acute mixed drug intoxication" (tegelijk gebruik van zowel opiaten als cocaïne), hij wordt begraven op het Greenwood Cemetary te Brooklyn.
 • Modena 1981
  eerste reis naar Europa naar aanleiding van zijn eerste solotentoonstelling (onder de naam 'SAMO') in de Galleria d'Arte Emilio Mazzoli
 • Los Angeles (Californië) 1982
  vanaf 1982; verblijf van een half jaar bij vrienden, gedurende de rest van zijn leven zou Basquiat zo'n drie maal per jaar L.A. bezoeken - in 1983 huurt hij er een atelierruimte.
 • Maui (eiland) 1984
  eerste bezoek, Basquiat zou er later nog vaak terugkeren
 • Afrika 1986
  Basquiat's eerste reis naar Afrika in het kader van een tentoonstelling van zijn werk in Abidjan (Ivoorkust)
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
figuurvoorstelling, kop (figuur), portret
Ingevoerd op: 1992-01-13; Laatste wijziging: 2022-10-24

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?