Mainmenu

Luca di Simone di Marco della Robbia

man / Italiaans
Nationaliteit/school
Italiaans
Geboren
Florence 1399-07
Petrucci 2008
Overleden
Florence 1482-02-20
Petrucci 2008
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
  • Florence 1427 - 1467
    1427: samen met Donatello genoemd als een van de medewerkers van Ghiberti bij het vervaardigen van de 'Porta del Paradiso' van het baptisterium; 1431-1438: werkzaam aan de cantoria van de Dom; 1441: 'Tabernacolo del Sacramento' voor de Santa Maria Novella, voor de eerste maal een sculptuur in 'terracotta invetriata' (geglazuurd terracotta); 1445: vorming van een 'Compagnia' met Michelozzo en Maso di Bartolomeo ter uitvoering van een bronzen deur voor de sacristie van de Dom; 1446: aankoop met broer Marco van een groot huis in de Via Guelfa als atelier, waar de Della Robbiadynastie nog meer dan een eeuw zou werken;1448: opdrachten van Piero de' Medici voor een bekleding met majolica van de Cappella del Crocifisso in de San Miniato ai Monte en voor de decoratie van enige ruimten in zijn privépaleis; 1454-1456: grafmonument voor bisschop Federighi in de Santa Trinita, het laatste werk waarbij Della Robbia gebruik zou maken van marmer in plaats van terracotta invetriata; 1458: voor het eerst samenwerking met zijn neef Andrea (*1435); 1463: uitvoering van het wapenschild van de Tribunale della Mercanzia voor de Orsanmichele: vroegst bekende voorbeeld van een geglazuurd heraldisch wapen; 1482: in februari gestorven en bijgezet in het familiegraf in de San Pier Maggiore
  • Urbino 1450 - 1451
    in opdracht van Maso di Bartolomeo uitvoering van de decoratie van het portaal van de San Domenico
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
allegorie, mythologie, portret, christelijk religieuze voorstelling
Materiaal/techniek
brons, marmer, terracotta
Product
grafmonument, ornament-ontwerp, reliëf
Opmerkingen
Oom van Andrea della Robbia.
Ingevoerd op: 1992-01-25; Laatste wijziging: 2022-08-04

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?