Mainmenu
1 / 1
Monogrammeert als
AVL
A VL. (de A boven de V); Fichescollectie Monogrammen MHK
Kwalificaties
docent aan academie, grafisch ontwerper, illustrator, interieurontwerper, kunsttheoreticus, monumentaal kunstenaar, publicist, reclametekenaar, schilder, tekenaar, vertaler, vervaardiger van mozaïek
vertaalde klasse verhalen (De Bodt/Kapelle 2003); schreef in 1933 een boek over de theorie van het lettertekenen: 'Het Letterteekenen' (van Dam 1995)
Nationaliteit/school
Nederlands, Belgisch
Geboren
Amsterdam (stad) 1881-09-01
Overleden
Brugge 1955-08-05
Familierelaties
in dit veld wordt een familierelatie met één of meer andere kunstenaars vermeld.
vader van Wouter Vlaanderen
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Na zijn opleiding aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam ging hij werken in het grafisch atelier van Ed. Cuypers. Vlaanderen was verantwoordelijk voor de advertentierubriek van het geillustreerde tijdschrift 'Het Huis' Hier werkte hij samen met bekende architecten zoals Michel de Klerk, J.M. van der Mey, Piet Kramer en G.F. La Croix. Richtte in 1904 zijn eigen reclamebureau 'Grafisch Atelier André Vlaanderen' op. (De Bodt/Kapelle)
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
Leraar aan academie/universiteit
Teekenschool voor Kunstambachten (Amsterdam)
doceerde diverse vakken van 1904 tot 1910 (De Bodt/Kapelle 2003)
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
ornamenten
Product
affiche, boekenlegger, ex-libris, kalender, kinderboekillustratie, lettertype, ontwerp voor boekband, boek- of stofomslag, ontwerp voor etiket, reclame (beeld en geluid), stofontwerpen
ontwierp het beeldmerk voor de AVRO; damsten; maakte decoratieve schilderijen voor de wereldtentoonstelling in Parijs (2000), Düsseldorf (1902), Brussel (1910) en Antwerpen (1930); (De Bodt/Kapelle 2003); illustreerde muziekboeken; maakte boekbandontwerpen waaronder die van het boek 'Antiek Toerisme' van Louis Couperus (van Dam 1995)
Stroming
Hier wordt vermeld tot welke stroming een kunstenaar kan worden gerekend. Niet alle stromingen zijn ingevoerd, want de inhoud van dit veld is nog in opbouw.
nieuwe zakelijkheid
werkte met ornamenten en decoratieve stijl volgens de nieuwe zakelijkheid zoals zichtbaar is in het affiche voor de Boekenweek van 1935 (van Dam 1995)
Ingevoerd op: 1992-11-20; Laatste wijziging: 2023-05-17

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?