Mainmenu

Explore

alle databases/site
Zoekhistorie
Geen zoekopdrachten gevonden
Kwalificaties
cineast, fotograaf, graficus, installatiekunstenaar, performancekunstenaar, schilder, tekenaar
producer van de band 'The Velvet Underground'
Nationaliteit/school
Amerikaans
pools-slowaakse ouders
Geboren
McKeesport (Pennsylvania)/Pittsburgh (Pennsylvania) 1928-08-06
Overleden
Manhattan (New York) 1987-02-22
Warhol stierf aan complicaties na een galblaasoperatie
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Deze kunstenaar in andere databases
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
  • Pittsburgh (Pennsylvania) 1945 - 1950
    studie 'Pictorial Design' aan het Carnegie Institute of Technology; als student werkzaam als etaleur
  • Manhattan (New York) 1950 - 1987
    sinds 1952 samenlevend met zijn moeder (totdat deze in 1972 stierf); sticht in 1957 de 'Andy Warhol Enterprises'; 1953: eerste eigen atelier (in een oude brandweerkazerne); 1963: Warhol maakt zijn eerste film ('Sleep'), tussen 1963 en 1968 zou Warhol tenminste 160 films maken; 1964: Warhol neemt een verdieping van een commerciele instelling over en noemt dit 'The Factory'; 1968: opening tweede 'Factory' op Union Square; juni 1968: slachtoffer van een bijna fatale moordaanslag in de tweede 'Factory'. 1968: in Stockholm eerste grote retrospectief in Europa, de tentoonstelling verhuisde vervolgens naar het 'Stedelijk Museum' te Amsterdam
  • Parijs 1965
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
portret, portret, portret, stilleven
heeft veel beroemdheden geportreteerd waaronder Mao, Lenin Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe en Jackie Kennedy (Cueff 2009)
Stroming
Hier wordt vermeld tot welke stroming een kunstenaar kan worden gerekend. Niet alle stromingen zijn ingevoerd, want de inhoud van dit veld is nog in opbouw.
pop art
Ingevoerd op: 1991-10-23; Gewijzigd op: 2017-08-30

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?