Mainmenu
3 afbeeldingen

Jurriaan Andriessen

Nationaliteit/school
Noord-Nederlands
Geboren
Amsterdam 1742-06-12
Overleden
Amsterdam 1819-07-31
Familierelaties
in dit veld wordt een familierelatie met één of meer andere kunstenaars vermeld.
broer van Anthonie Andriessen, vader van Christiaan Andriessen; zijn dochter trouwde met de toneelspeler Coenraad van Hulst (1774-1844)
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Zijn broer Anthonie heeft werk van hem gestoffeerd; met Schmidt richtte Andriessen een behangselfabriek op; met Numan werkte hij samen als toneeldecorschilder o.a. voor de Amsterdamse Schouwburg.
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Opleiding
Stadstekenacademie (Amsterdam)
vanaf 1760
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
landschap (als genre), arcadische landschappen, rivierlandschap, boslandschap, winterlandschap, italianiserend, portret, diervoorstelling (genre), architectuur (genre), stadsgezicht, topografie, historie (als genre), christelijk religieuze voorstelling, mythologie, allegorie, mythologie
Materiaal/techniek
olieverf
Opmerkingen
Een tekening van zijn hand bevindt zich in het album amicorum van Bartholomeus Ruloffs (1741-1801), organist en concertmeester bij de Stadsschouwburg en bij Felix Meritis, dichter en componist. Naast 124 letterkundige bijdragen bevat het album ook veertien tekeningen, van Reinier Vinkeles, Jurriaan Andriessen, Hermanus Numan, Pleun Piera, Johan Willem Tengeler, Anthony Ziesenis (zwager van Ruloffs) Jan Ekels, Izaak Schmidt, Derk Anthony van de Wart, Reinier Ziesenis, Jan Christiaan Ziesenis, Hendrik Kobell, Pieter Barbiers en J:H:M z (?), uit de periode 1769-1796. Het album bevindt zich in de collectie van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, in de Universiteitsbibliotheek te Leiden.
Ingevoerd op: 1991-11-20; Laatste wijziging: 2020-07-24

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?