Mainmenu

Pompeo Girolamo Batoni

man / Italiaans
Kwalificaties
schilder, aquarellist, tekenaar
Nationaliteit/school
Italiaans
Geboren
Lucca 1708-01-25
Overleden
Rome 1787-02-04
Batoni stierf bijna blind en na twee beroertes.
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Batoni schilderde figuren voor landschappen van Van Lint en Van Bloemen
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
  • Lucca 1723 - 1727
    ca. 1723; op vroege leeftijd was Batoni al aan het werk in het atelier van zijn vader, de goudsmid Paolino Batoni, vervolgens bezocht hij de tekenacademie van Giovanni Domenico Lombardi en Domenico Brugieri
  • Rome 1727 - 1787
    les aan de privé-academie van Sebastiano Conca en Agostino Masucci, studie van Raphael's werk in het Vaticaan en de Villa Farnesina, natekenen van antieke beelden uit de vaticaanse collectie; 1732; eerste openbare opdracht; 1737: eerste niet religieuze werk; tot 1740 voornamelijk werk voor italiaanse opdrachtgevers waaronder vooral de kerk; vanaf de jaren vijftig groot succes als portretschilder bij Britten en Ieren, die op hun 'Grand Tour' Rome aandeden; in deze portretten beïnvloeding (wat poses en kostuums betreft) door Anthony van Dyck, wiens werk via prenten tot Batoni gekomen moet zijn
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
allegorie, historie (als genre), mythologie, portret, portret, christelijk religieuze voorstelling
Ingevoerd op: 1991-11-20; Gewijzigd op: 2017-11-08

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?