Mainmenu
1 / 1
9 afbeeldingen

Hendrik Willem Mesdag

man / Nederlands
Monogrammeert als
M
Kwalificaties
aquarellist, etser, kunstverzamelaar, lithograaf, panoramaschilder, schilder, tekenaar
Aanvankelijk werkzaam op het bankierskantoor van zijn vader in Groningen, na 1866 legde hij zich geheel toe op de kunsten; tevens beroemd door het schilderen van het Panorama van Scheveningen in 1880-1881, thans in het museum 'Panorama Mesdag' in Den Haag (Scheen 1981); schonk in 1903 zijn kunstverzameling aan de Nederlandse Staat [Rijksmuseum Mesdag te Den Haag]. Een groot aantal werken uit Mesdags verzameling waren op verschillende tentoonstellingen te zien, waaronder Tentoonstelling van schilderijen uit particuliere verzamelingen (Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag, 1882), Keuze tentoonstelling van Hedendaagsche Nederlandsche Kunst (Arti, Amsterdam, 1892) en Tentoonstelling van meesterwerken van Fransche kunst (Pulchri Studio, Den Haag 1900).
Nationaliteit/school
Nederlands
Geboren
Groningen (stad) 1831-02-23
Overleden
Den Haag (stad) 1915-07-10
Familierelaties
in dit veld wordt een familierelatie met één of meer andere kunstenaars vermeld.
getrouwd met Sientje Mesdag- van Houten; neef van Laurens Alma-Tadema
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
werkten mee aan het Panorama van Scheveningen
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzame periode
1846 - 1915
ca. 1846-1915
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
Leraar aan academie/universiteit
Academie Minerva (Groningen)
1861-1866 als bestuurslid (Jacobs 2000)
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
diervoorstelling (genre), havengezicht, landschap (genre), marine (genre), portret, strandgezicht, stadsgezicht, stilleven
Materiaal/techniek
waterverf, olieverf
Stroming
Hier wordt vermeld tot welke stroming een kunstenaar kan worden gerekend. Niet alle stromingen zijn ingevoerd, want de inhoud van dit veld is nog in opbouw.
Haagse School
Prijzen
Lid van
Ingevoerd op: 1991-11-20; Laatste wijziging: 2023-05-16

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?