Mainmenu

Franz Xaver Messerschmidt

man / Duits
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
 • München 1746 - 1752
  Messerschmidt was gedurende deze periode leerling beeldhouwen bij Ignaz Günther en bij zijn oom Johann Baptist Straub.
 • Graz 1752 - 1754
  verhuizing naar Graz waar Messerschmidt twee jaar werkzaam is in het atelier van de broer van zijn oom Johann, te weten Philipp Jakob Straub (1706-1774).
 • Wenen 1755 - 1774
  studie aan de Akademie onder Donner, Moll en Schletterer. Messerschmidt's talent wordt onderkend door de directeur van de Akademie, de hofschilder Martin Mytens (II) die zijn mentor wordt. Van 1760-1763 werkt Messerschmidt onder leiding van David Chapelle als ciseleur bij het Keizerlijk Arsenaal. In deze periode krijgt Messerschmidt ook opdrachten van de Prins van Liechtenstein en gaat zijn carrière als hofbeeldhouwer van start. Van 1769-1773 geeft hij les aan de Akademie.
 • Rome 1765 - 1766
  studiereis; raakt bevriend met de directeur van de Accademia di San Luca, Filippo della Valle (1697/8-1768); waarschijnlijk ook ontmoetingen met Joseph Nollekens, Claude Michel Clodion en Jean Antoine Houdon, als pensionnaires in Rome aanwezig
 • Wiesensteig 1774 - 1777
  Zwaar beledigd omdat hij (na het overlijden van Schletterer) gepasseerd was voor de baan van hoofd van de sculptuurafdeling van de Akademie, verliet Messerschmidt Wenen en trok hij zich gedeprimeerd terug in zijn geboorteplaats Wiesensteig, alwaar hij begon te werken aan achttien van zijn 'Köpfstückhe'.
 • Pressburg (hist.) 1777 - 1783
  In Presburg (het huidige Bratislava) werkte Messerschmidt naast aan enkele officiele portretopdrachten verder aan de voltooiing van de meeste van zijn 'Karakterkoppen'
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
portret, portret, christelijk religieuze voorstelling, tronie
Materiaal/techniek
brons, steensoorten (guideterm), marmer
Product
reliëf
Ingevoerd op: 1997-07-15; Laatste wijziging: 2021-04-20

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?