Mainmenu

Lee Miller

vrouw / Amerikaans
Kwalificaties
fotograaf, kunstenaarsmodel
Na een carrière als gewild fotomodel ging Miller in de leer bij Man Ray in Parijs. Ze werd zijn assistent en muse maar startte daarnaast een eigen , succesvolle studio. Behalve portretfotografie en modefotografie was ook de kunstzinnige fotografie, in het bijzonder de Surrealistische fotografie, haar werkterrein. Tijdens WO II werd Miller fotojournalist voor Vogue en vormde ze geregeld een team met David E. Scherman, fotojournalist van Life Magazine.
Nationaliteit/school
Amerikaans
Geboren
Poughkeepsie (New York) 1907-04-23
Overleden
Chiddingly (East Sussex) 1977-07-21
Familierelaties
in dit veld wordt een familierelatie met één of meer andere kunstenaars vermeld.
Getrouwd met surrealist Roland Penrose.
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Opleiding
The Art Students League of New York
1926-1929 painting
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
 • Verenigde Staten van Amerika 1926 - 1929
  Miller doet modellenwerk en wordt door onder anderen Steichen en Horst P. Horst gefotografeerd.
 • Parijs 1929 - 1932
  In Parijs wordt Miller assistent, model en muse van Man Ray én zet ze haar eigen studio op. Ze geniet bekendheid als portret- en modefotgraaf, maar maakt ook Surrealistisch werk.
 • New York City 1932 - 1934
  Miller zet een studio op in New York. De studio is succesvol maar Miller sluit deze wanneer ze trouwt met de rijke Egyptische zakenman Aziz Eloui Bey en met hem in Caïro gaat wonen. In Egypte fotografeert Miller woestijndorpen en ruïnes. Tijdens een bezoek aan Parijs in 1937 ontmoet ze Roland Penrose, de Surrealist, en samen reizen ze naar Griekenland en Roemenië.
 • Londen (Engeland) 1939 - 1944
  Miller trekt in bij Roland Penrose en Miller wordt freelance fotograaf voor Vogue. Ze negeert verzoeken van vrienden en familie om naar de VS te komen. Vanaf 1944 is Lee een bij het Amerikaanse leger geaccrediteerde correspondent voor Condé Nast Publications. Ze vormt een team met David E. Scherman, fotograaf en correspondent voor Life Magazine. Binnen een maand na D-Day reist Miller af naar Frankrijk en ze fotografeert de de verschrikkingen in de inmiddels bevrijde concentratiekampen.
 • Groot-Brittannië 1949 - 1977
  in 1946 ontmoet Miller Penrose weer en gaat ze met hem naar de VS. Ze scheid van Bey en trouwt in 1947 met Penrose. Met Penrose krijgt Miller een zoon, Antony Penrose. in 1949 koopt het echtpaar een huis in Sussex waar Miller tot haar dood zou blijven wonen.
werkzaam in
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
fotojournalistiek, modefotografie, portretfotografie
Opmerkingen
Anthony Penrose schreef een boek over zijn ouders, Lee Miller en Roland Penrose en hun vrienden: the Home of the Surrealists. Lee Miller, Roland Penrose and their circle at Farley Farm.
Ingevoerd op: 1992-11-17; Laatste wijziging: 2020-07-30

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?