Mainmenu

Luca della Robbia (II)

man / Italiaans
Nationaliteit/school
Italiaans
Geboren
Florence 1475-08-25
Overleden
Parijs 1548-11-06
Familierelaties
in dit veld wordt een familierelatie met één of meer andere kunstenaars vermeld.
zesde zoon van Andrea della Robbia
Zie ook
in dit veld vindt u verwijzingen naar een groepsnaam of naar de kunstenaars die deel uitma(a)k(t)en van de groep. Ook kunt u verwijzingen naar andere kunstenaars aantreffen als het gaat om samenwerking zonder dat er sprake is van een groep(snaam). Dit is bijvoorbeeld het geval bij kunstenaars die gedeelten in werken van een andere kunstenaar voor hun rekening hebben genomen (zoals bij P.P. Rubens en J. Brueghel I).
Deze persoon/entiteit in andere databases
Biografische gegevens
Werkzaam in
Hier wordt vermeld waar de kunstenaar (langere tijd) heeft gewerkt en in welke periode. Ook relevante studiereizen worden hier vermeld.
 • Florence 1494
  samenwerking met zijn vader Andrea in de San Frediano, waarschijnlijk al eerder werkzaam in het Della Robbia-atelier samen met zijn broers Marco en Giovanni; 1498: samen met zijn tot de Dominicaanse Orde toegetreden broers Francesco en Marco deelnemer aan de gewapende strijd van de monnik Savonarola; 1500-1525: werkzaam in het familie-atelier aan de Via Guelfa, waar hij de meest belangrijke medewerker van zijn vader Andreaa werd toen broer Girolamo meer persoonlijke artistieke vrijheid wilde en Francesco en Marco zich aansloten bij de Dominicaner Orde; hechte vriendschap met Andrea del Sarto, die hem ook portretteerde; 1525: na de dood van vader Andrea verdeling van het atelier tussen Giovanni en Luca, de enige zoons die nog in Florence woonden; 1529: in navolging van zijn broer Girolamo vertrek naar Parijs, door de dood van Giovanni sluiting van het atelier
 • San Gimignano (Italië) 1500
  werkzaam in de Sant' Agostino, bekleding met majolicategels - zijn latere specialiteit
 • Rome 1518
  bekleding in majolica van de Vaticaanse Logge in opdracht van paus Leo X
 • Parijs 1529 - 1548
  na de dood van zijn broer Giovanni vertrok Luca naar Parijs om zich daar bij zijn broer Girolamo te voegen, die in dienst van de Franse koning Françouis I werkte; tot aan zijn dood in 1548 samenwerking bij vele projecten van decoratieve aard
geboren
werkzaam in
overleden
Onderwerpen
In dit veld worden de diverse onderwerpscategorieën of genres vermeld die in het oeuvre van de beschreven kunstenaar voorkomen. De inhoud van dit veld is doorgaans meer gebaseerd op het aanwezige beeldmateriaal in het RKD dan op de literatuur.
portret, christelijk religieuze voorstelling
Materiaal/techniek
terracotta
Product
reliëf
Ingevoerd op: 2008-10-23; Laatste wijziging: 2021-04-20

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?