Mainmenu
124960
1 / 1

Cornelis Janson van Ceulen (II)

Portret van Elisabeth Catharina van Scherpenzeel (1674-1720)
Private collection, inv./cat.nr. 6
<a class="recordlink artists" href="/explore/artists/41952" title="Cornelis Janson van Ceulen (II)"><span class="text">Cornelis Janson van Ceulen (II)</span></a>
Object gegevens
Objectcategorie
schilderij
Fysiek verband
Verwijzing bij 'samengestelde kunstwerken': werken die een geheel vormen of vormden, zoals altaarstukken, decoratieve stukken uit een betimmering of werken die bedoeld waren om samen te worden getoond, zoals pendanten en reeksen.

pendant

Drager/materiaal
doek, olieverf
Vorm/maten
staand ovaal 80,5 x 65,5 cm
Signatuur/opschrift
Informatie over de signatuur, datering, opschrift of merk op de voor- of achterzijde van het kunstwerk
Huidige toeschrijving
Cornelis Janson van Ceulen (II)
Datering
Exacte of globale datering van het kunstwerk; de zoekmarges van het werk in deze database staan tussen haakjes.
1675 - 1699
Voorgestelden
IB nummer
Nummer gerelateerd aan de colletie portret-iconografie RKD.
24529
Opmerking portret
Gemonogrammeerd links onder het midden: 'CJvC'.Achterzijde dichtgezet. Naam etc. op 19de eeuws etiket.De identificatie is in het verleden in twijfel getrokken, voornamelijk doordat de pendanten circa 1695 gedateerd werden. Het zouden portretten zijn geweest ter gelegenheid van het eerste huwelijk van F.J. Heereman met Agatha Maria van der Goes. Hoewel er zeker sprake is van enige gelijkenis tussen het portret door Palmer (IB 24549) en dit portret, zijn er ook belangrijke verschillen zoals de haarkleur. Een datering als 1695 is niet doorslaggevend, want de portretten door Janson van Ceulen II kunnen ook zeer goed in 1702, het huwelijksjaar met Elisabeth Catharina van Scherpenzeel, zijn onstaan.Moes 6918.S.A.C. Dudok van Heel, Jaarboek CBG 47 (1993), afb.24.Bruin-okerkleurige japon, volant van onderjapon in decollete, blauwe draperie over linkerschouder. Donkerbruin fontangekapsel met afhangende lok op linkerschouder. Rust met linkerarm op fontein, houdt met rechterhand schelp onder waterstraal. Linksachter avondlucht.
Herkomst
Beelddocumentatie
Ingevoerd op: 2009-07-07; Laatste wijziging: 2013-09-05

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?