Mainmenu
168855
1 / 1

Adriaen van de Venne

Portret van een onbekend echtpaar op de Haagse kermis, 1660 gedateerd
Heidelberg (Germany), Kurpfälzisches Museum, [..]
<a class="recordlink artists" href="/explore/artists/79989" title="Adriaen van de Venne"><span class="text">Adriaen van de Venne</span></a>
verblijfplaats
Object gegevens
Objectcategorie
schilderij
Drager/materiaal
doek, olieverf
Vorm/maten
liggende rechthoek 123 x 146,30 cm
Huidige toeschrijving
Adriaen van de Venne
Datering
Exacte of globale datering van het kunstwerk; de zoekmarges van het werk in deze database staan tussen haakjes.
1660 gedateerd (1660)
Voorgestelden
IB nummer
Nummer gerelateerd aan de colletie portret-iconografie RKD.
63648
Opmerking portret
Onderschrift op banderolle: 'Elck moet sijn deel hebben'. Het schilderij is meerdere versies overgeleverd waarbij de twee hoofdpersonen van de 'huwelijksloterij' op de Haagse kermis zeer divers zijn geidentificeerd:Foto: Foto Sturm, Kurpfalzisches Museum der Stadt Heidelberg1. als Louise Henriette van Oranje Nassau en de Friedrich Wilhelm vanBrandenburg, de Grote Keurvorst, huwelijk in 1646 (IB 19049 en 94447)2. als Charles II Stuart en Catharina Braganza, prinses van Portugal, huwelijk in 1662 (IB 63648) of met de gebroeders de Witt (opschrift achterzijde foto; of (volgens fiche) een mogelijke allegorie op de huwelijksplannen van Charles II Stuart met Maria van Oranje Nassau, met op het middenplan James, Duke of York.3. als prins Willem II en Mary Stuart, huwelijk in 1641 (IB 63647)Correspondentie: Kurpfalzisches Museum, Heidelberg 1970Op de voorgrond een staand figuur met een lange donkere krulpruik, mantel om middel en rechterschouder, de beide handen in de zij. Kuitbroek met strikken, lichte kousen, schoenen met rozet. Rechtsachter wordt een vrouw door twee mannen op de schouders gedragen. Kroontje op haar hofd, gedecolleteerde lichte japon. Op de achtergrond een loterijtent en het Binnenhof. Op het middenplan mogelijk een tweede mannelijke hoofdpersoon.
Artistiek verband
Artistiek verband met ander werk
Zoals een voorbereidende tekening, vergelijkbare compositie, andere versie, herhaling of kopie van het hier beschreven kunstwerk.
Herkomst
Beelddocumentatie
Ingevoerd op: 2009-07-07; Laatste wijziging: 2016-04-06

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?