Mainmenu

Pieter Holsteyn (II)

Collectie bloemen alle volgens de levende natuur, alleruitvoerigts getekend en bewerkt, ca. 1645
Whereabouts unknown
Object gegevens
Objectcategorie
album (losbladig)
Fysiek verband
Verwijzing bij 'samengestelde kunstwerken': werken die een geheel vormen of vormden, zoals altaarstukken, decoratieve stukken uit een betimmering of werken die bedoeld waren om samen te worden getoond, zoals pendanten en reeksen.
een album, gebonden in perkament, met daarin los voorin twee bladen met een opschrift en een gedeeltelijke inhoudsopgave en tevens 197 tekeningen van bloemen, waaronder 66 tulpen, in aquarel en gouache op handgeschept papier deels voorzien van een watermerk. De tekeningen waren veelal voorzien van een opschrift onder de plant, in pen in bruin, met de naam van de betreffende bloem en lagen los tussen de 202 bladeren van het album, die met potlood genummerd waren. Toen Sam Segal het album in juli 1985 op verzoek van Christie's in Londen bestudeerde vormde het nog een eenheid, kort daarna werden de bladen uit het album gehaald en in delen verkocht, o.a. op de volgende veilingen: Amsterdam (Christie's) 18 november 1985, lot nrs. 106-137 [63 bladen], New York (Christie's) 14 januari 1986, lot nrs. 222-245 [52 bladen] en New York (Christie's) 13 januari 1987 [48 bladen]. Delen van de op deze drie veilingen aangeboden tekeningen, om precies te zijn 49 bladen, werden gekocht door één koper (Niall Hobhouse) die deze samen met de originele perkamenten band en de losse vellen voorin met opschrift en gedeeltelijke inhoudsopgave liet veilen als een album bij Sotheby's in Londen op 25 april 1989, lot 48. Tevens werden in deze zelfde veiling nog 12 bladen uit hetzelfde oorspronkelijke album geveild. Hier wordt gepoogd het album te reconstrueren, hiertoe worden zoveel mogelijk bladen opgenomen. Helaas zijn van enkele tekeningen geen afbeeldingen beschikbaar en varieert de kwaliteit van de afbeeldingen die wel voorhanden zijn, van zwart-wit kopie tot dia. Ook bleek het niet mogelijk te zijn de oorspronkelijke volgorde aan te houden, in plaats daarvan wordt de onderverdeling gevolgd zoals die aangetroffen werd in de documentatie van Sam Segal, namelijk per bloemsoort (Sander Erkens augustus 2011)
Drager/materiaal
perkament
Vorm/maten
staande rechthoek 324 x 211 mm
de afmetingen betreffen de eerste tekening
Signatuur/opschrift
Informatie over de signatuur, datering, opschrift of merk op de voor- of achterzijde van het kunstwerk
  • opschrift middenboven: deze Collectie Bloemen/alle volgens de levende/natuur, alleruitvoerigts gete=/kend, en bewerkt, is voor/een liefhebber, en kunst=/ kenner van veel waarde.
    in pen in bruin
Huidige toeschrijving
Pieter Holsteyn (II)
Bron: Sam Segal (1985)
Op basis van grote overeenkomsten met gemonogrammeerde bladen uit het bloemenalbum van Pieter Holsteyn (II) in de Lindley Library van de Royal Horticultural Society in Londen, zie kunstwerknummer 205358
Datering
Exacte of globale datering van het kunstwerk; de zoekmarges van het werk in deze database staan tussen haakjes.
ca. 1645 (1641 - 1649)
datering Sam Segal, op basis van modeverschijnselen binnen de bloementeelt en de watermerken van de bladen
Herkomst
Beelddocumentatie
Ingevoerd op: 2011-08-17; Laatste wijziging: 2015-07-14

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?