Mainmenu
229762
1 / 1

atelier van Ferdinand Langenberg

1898-1901
Venlo, St.-Martinuskerk (Venlo)
Hoofdaltaar met Scènes uit de passie (gebeeldhouwde binnenzijden eerste paar luiken en middendeel); De annunciatie, de geboorte van Jezus, de aanbidding van de Koningen en de kroning van Maria in de hemel (geschilderde binnenzijden tweede paar luiken en buitenzijden eerste paar luiken); de HH. Petrus, Martinus, Carolus Borromeus en Paulus (geschilderde buitenzijden tweede paar luiken); Matteus, Marcus, Christus Pantocrator, Lucas en Johannes (predella)
atelier van <a class="recordlink artists" href="/explore/artists/302839" title="Ferdinand Langenberg"><span class="text">Ferdinand Langenberg</span></a> atelier van <a class="recordlink artists" href="/explore/artists/302839" title="Ferdinand Langenberg"><span class="text">Ferdinand Langenberg</span></a>
verblijfplaats
Object gegevens
Objectcategorie
retabel
Fysiek verband
Verwijzing bij 'samengestelde kunstwerken': werken die een geheel vormen of vormden, zoals altaarstukken, decoratieve stukken uit een betimmering of werken die bedoeld waren om samen te worden getoond, zoals pendanten en reeksen.

retabel, gesloten, retabel, geopend

Drager/materiaal
paneel, olieverf, hout, gepolychromeerd
Vorm/maten
liggende rechthoek ? x ? cm
Signatuur/opschrift
Informatie over de signatuur, datering, opschrift of merk op de voor- of achterzijde van het kunstwerk
  • gesigneerd verscheidene: Ferd. Langenberg, sculpsit - H. Lamers pinxit - Car. Marres, decano juvante - Jos Winhausen vic. invenit Jan Bormans secutus
    Op de stoel van Pilatus, tweede voorstelling in de linkervleugel boven. Ook op atrributen van afgebeelde personen staan namen van houtsnijders, schilders en vergulders vermeld, zoals op de riem van Malchus, Cappenberg Bruxelles, Jacobs en Gezellen, Sloots, Hendrikx, Vissers en nog enige.
  • opschrift verscheidene
    Vrijwel alle mantelzomen zijn van bijbelcitaten voorzien
Huidige toeschrijving
atelier van Ferdinand Langenberg
naar ontwerp van Jozef Windhausen, destijds kapelaan van de St.-Martinuskerk te Venlo
Datering
Exacte of globale datering van het kunstwerk; de zoekmarges van het werk in deze database staan tussen haakjes.
1898-1901 (1898 - 1901)
in 1898 werd de opdracht voor het altaar verstrekt, in 1901 werd het ingewijd
Herkomst
Tentoonstellingen en literatuur
Beelddocumentatie
Technische documentatie
Het RKD beheert een collectie technische documentatie die door externe onderzoekers en musea aan ons is overgedragen of voortkomt uit eigen onderzoek met infraroodreflectografie. Het materiaal waarvan hier de metadata zijn weergegeven, is op afspraak te raadplegen op het RKD. Vooralsnog is niet alle technische documentatie ingevoerd in de database. Regelmatig worden nieuwe gegevens toegevoegd.
Ingevoerd op: 2012-10-23; Laatste wijziging: 2016-02-11

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?