Mainmenu
1 / 1

Crispijn de Passe (II)

De Romeinse legaat Scaurus wordt geëxecuteerd door Bolus de leider van de Cimbren, 1639 gedateerd
Copenhagen, SMK - The Royal Collection of Graphic [..]
<a class="recordlink artists" href="/explore/artists/62017" title="Crispijn de Passe (II)"><span class="text">Crispijn de Passe (II)</span></a> <a class="recordlink artists" href="/explore/artists/62017" title="Crispijn de Passe (II)"><span class="text">Crispijn de Passe (II)</span></a>
vervaardigd in
herkomst
verblijfplaats
Object gegevens
Objectcategorie
tekening
Fysiek verband
Verwijzing bij 'samengestelde kunstwerken': werken die een geheel vormen of vormden, zoals altaarstukken, decoratieve stukken uit een betimmering of werken die bedoeld waren om samen te worden getoond, zoals pendanten en reeksen.

onderdeel van een reeks

Na een brand in Kronborg in 1629 wordt het kasteel herbouwd en opnieuw gedecoreerd. Koning Christiaan IV van Denemarken belast de graveur Simon de Passe, die sinds 1624 in Denemarken werkzaam was, met een opdracht om een reeks van 80 ontwerpen voor schilderijen met Deense historische gebeurtenissen te laten maken. De Passe plaatst de opdracht bij verschillende Utrechtse kunstenaars. Er zijn 47 ontwerptekeningen getraceerd. Van de vijftien op dit moment te traceren schilderijen die naar de reeks zijn geschilderd zijn er vier waarvan de ontwerptekening niet kan worden getraceerd.
Drager/materiaal
geelachtig papier, grafiet, pen in bruin, gewassen in zwart en bruin, wit gehoogd
Vorm/maten
liggende rechthoek 238 x 381 mm
Signatuur/opschrift
Informatie over de signatuur, datering, opschrift of merk op de voor- of achterzijde van het kunstwerk
Huidige toeschrijving
Crispijn de Passe (II)
Datering
Exacte of globale datering van het kunstwerk; de zoekmarges van het werk in deze database staan tussen haakjes.
1639 gedateerd (1639)
Vervaardigd in
Kopenhagen
Artistiek verband
Artistiek verband met ander werk
Zoals een voorbereidende tekening, vergelijkbare compositie, andere versie, herhaling of kopie van het hier beschreven kunstwerk.
  • ontwerp voor

    De tekeningen met scènes uit de Deense geschiedenis waren ontwerpen voor een reeks schilderijen die de Deense koning Christiaan IV door Hollandse kunstenaars liet schilderen. Het is onduidelijk of de reeks volledig is uitgevoerd. Er zijn contracten voor 47 schilderijen bekend, mogelijk zijn er niet meer dan tussen de 20 en 30 schilderijen daadwerkelijk geleverd. De 'Kronborg reeks' was bestemd voor de grote feestzaal van kasteel Kronborg, waarschijnlijk als plafonddecoratie. Tijdens de oorlog met Zweden in 1658-1660 werd een groot deel van de decoraties door de Zweden meegenomen. Voor zover bekend, bevinden zich In Zweden twaalf en in Denemarken nog drie schilderijen uit de reeks.

Herkomst
Tentoonstellingen en literatuur
Beelddocumentatie
Ingevoerd op: 2005-07-06; Laatste wijziging: 2017-09-04

Reacties

Geen reacties

Mijn selecties

Mijn selecties

Uw huidige selectie zal gewist worden. Wilt u doorgaan?