Mainmenu

Open Masterclass: Bronnenonderzoek

Sinds begin 2021 biedt het RKD masterclasses over specifieke soorten kunsthistorisch onderzoek voor groepen studenten en onderzoekers. Op dinsdag 29 juni is er een masterclass Bronnenonderzoek die voor iedere geïnteresseerde toegankelijk is. U kunt zich voor deze open masterclass gratis aanmelden via events@rkd.nl.


Masterclass Bronnenonderzoek

Het RKD beheert een onschatbare hoeveelheid aan informatie over de beeldende kunsten van Nederland, maar hoe vindt de onderzoeker zijn of haar weg in de collecties van het RKD? Ontdek met de RKD masterclasses hoe de fysieke en digitale collecties van het RKD kunnen bijdragen aan uw onderzoek.

Bronnenonderzoek is een belangrijk onderdeel bij het doen van kunsthistorisch onderzoek. De collectie archieven bij het RKD, van onder meer kunstenaars, kunsthistorici, verzamelaars, kunsthandels en galeries, zit vol met interessante gegevens. In de interactieve masterclass Bronnenonderzoek maken de deelnemers kennis met deze kunsthistorische bronnen en leren deze te lezen en te begrijpen.

1. Bladzijde uit een dagregister van de in- en verkoop van schilderijen, Goupil & Cie, Den Haag, collectie RKD
2. Plaats 20, 'The Goupil Gallery', ca. 1904, collectie Haags Gemeentearchief
3. Plaats 20, de firma Goupil, ca. 1904, collectie Haags Gemeentearchief


Verkoopboeken van kunsthandels Goupil (1861-1917) en E.J. van Wisselingh (1892-1940)

In de open masterclass Bronnenonderzoek op dinsdag 29 juni staan de verkoopboeken van twee kunsthandels centraal. Naast aandacht voor de geschiedenis van beide gerenommeerde negentiende-eeuwse kunsthandels, krijgen de deelnemers enkele zoekopdrachten in diverse registers van de Haagse vestiging van de kunsthandel Goupil en de verkoopboeken van kunsthandel E.J. van Wisselingh.


Informatie

  • Datum: dinsdag 29 juni
  • Tijd: 15.00 – 17.00 uur
  • Locatie: online (na aanmelding ontvangt u een link die toegang geeft tot de masterclass)
  • Toegang: gratis
  • Taal: Nederlands
  • Aanmelden: uiterlijk woensdag 23 juni via events@rkd.nl
  • Let op: beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelding vindt plaats op volgorde van binnenkomst.