Mainmenu

RKD Talk: Houbraken Translated

Ruim 300 jaar na de eerste editie van Arnold Houbrakens Groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en –schilderessen verschijnt er een volledige Engelse vertaling in de reeks RKD Studies. Tijdens de RKD Talk op donderdag 14 oktober werd deze digitale publicatie gepresenteerd en toegelicht.


Lancering van Houbraken Translated

Rieke van Leeuwen

Houbraken Translated betreft een volledige Engelse vertaling en geïllustreerde bewerking van de beroemde Groote schouburgh der Nederlantsche konstschilders en –schilderessen door Arnold Houbraken uit 1718. Behalve een uitstekend geïnformeerde kunstenaarsbiograaf was Houbraken een goed opgeleide kunstenaar en kende hij vele belangrijke verzamelaars en verzamelingen in de Republiek. Hij voerde zijn hele leven een uitvoerige correspondentie met leerlingen en nazaten van overleden schilders over levensdata, familieomstandigheden, de opleiding van kunstenaars, hun netwerken, buitenlandse reizen en belangrijkste prestaties. Van veel befaamde schilders uit de Hollandse en Vlaamse zeventiende eeuw is Houbraken de eerste en belangrijkste bron. Tijdens de lancering worden het onderzoek voor en de opzet van de publicatie toegelicht. 


De grote ironie van Arnold Houbraken

Hein Horn

Kunsthistorici uit de late negentiende en twintigste eeuw hadden nauwelijks belangstelling voor wat Arnold Houbraken geloofde of wat hem interesseerde en bezielde als geleerde en biograaf. Toch hebben zij bijgedragen aan het realiseren van Houbrakens grootste droom: het onsterfelijk maken van de Nederlandse schilders en schilderessen. In deze lezing wordt speels ingegaan op Houbrakens classicisme, deïsme en stoïcisme, inclusief hun complexe en ongestructureerde onderlinge samenhang.

De presentatie wordt besloten met een discussie onder leiding van Angela Jager.


Sprekers

Rieke van Leeuwen is senior conservator Oude Kunst bij het RKD, redacteur van de RKD Studies en sinds 2013 projectleider van Gerson Digital. Hiervoor was zij bij het RKD aangesteld als hoofd Digitale Collecties en werkte ze als conservator bij het Mauritshuis in Den Haag. Van Leeuwen is redacteur van diverse boeken en catalogi en publiceert over reizende kunstenaars.

Hein Horn is gepensioneerd kunsthistoricus. Hij studeerde kunstgeschiedenis in Victoria, Vancouver, Utrecht, Toronto en New Haven en promoveerde aan Yale University. Horn vertaalde diverse boeken en catalogi en publiceerde over de Brugse Meester van 1482, Jan Cornelisz. Vermeyen, Arnold Houbraken en Piet Mondriaan.

Angela Jager is geassocieerd onderzoeker bij het RKD. Ze promoveerde in 2016 aan de Universiteit van Amsterdam en werkte bij het Statens Museum for Kunst in Kopenhagen en de Universiteit van Genève. Afgelopen jaar verscheen haar boek The mass market for history paintings in seventeenth-century Amsterdam : production, distribution, and consumption.


Informatie

  • Deze RKD Talk vond plaats op donderdag 14 oktober 2021
  • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag

Afbeelding: Jacob Houbraken, Portret van Arnold Houbraken, 1718, gravure en pen in zwart, Rijksmuseum Amsterdam