RKD Netherland Institute for art History
Aelbert Cuyp (1620-1691) was in zijn eigen tijd een volstrekt lokale schilder, in Dordrecht, de oudste stad van Holland. Een halve eeuw na zijn dood werd hij een favoriet van de Engelsen. Vooral het bijzondere licht en de serene sfeer in zijn landschappen vielen in de smaak bij achttiende-eeuwse verzamelaars. Britse schilders lieten zich vervolgens tot ver in de negentiende eeuw inspireren door de zonovergoten landschappen met koeien van de Hollander. Dat is het onderwerp van de tentoonstelling In het licht van Cuyp. Aelbert Cuyp & Gainsborough – Constable – Turner in het Dordrechts Museum.
De RKD Talk belicht de waardering voor Cuyp en het verzamelen en de impact van zijn schilderijen, aspecten die in de tentoonstelling aan de orde komen. Daarnaast gaat Paarlberg ook dieper in op het werk zelf, de opleiding van Cuyp, zijn artistieke bronnen en eigentijdse navolgers. En vooral staat het weergaloze lichtgebruik van Cuyp centraal.
Sander Paarlberg is conservator oude kunst van het Dordrechts Museum. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden en werkt sinds 2001 in het Dordrechts Museum. Hij organiseerde en werkte mee aan verschillende tentoonstellingen over Dordtse meesters, zoals Jacob Gerritsz. Cuyp (2002), Abraham van Calraet (Den Haag, Museum Bredius 2015-2016), Godefridus Schalcken (in samenwerking met het Wallraf-Richartz-Museum in Keulen 2015-2016) en Aert Schouman (2017). Hij publiceerde eerder over de impact van Cuyp voor de feestbundels voor Marijke de Kinkelder en Fred G. Meijer.