Mainmenu

RKD Talk: Jolande Withuis over biografie Jeanne Bieruma Oosting

Op 4 november jl. verscheen de biografie van Jeanne Bieruma Oosting: Geen tijd verliezen. In dit boek beschrijft Jolande Withuis het leven, de liefdes (m/v), de vriendschappen en de lange carrière van de kunstenares. Het archief van Jeanne Bieruma Oosting wordt bewaard bij het RKD en was voor de auteur de belangrijkste bron als het gaat over haar professionele leven. Op dinsdag 15 februari is Jolande Withuis te gast voor een RKD Talk over haar onderzoek. Tickets zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.


Veelzijdig kunstenares

De levensloop van de veelzijdige beeldend kunstenares Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994) biedt materiaal te over voor een biografie. Jeanne streed een leven lang met de conservatieve opvattingen van haar adellijke familie en ze doorstond de seksevooroordelen van de kunstkritiek. In 1929 vertrok zij tegen de wil van haar ouders naar Parijs, waar zij in totaal elf jaar zou doorbrengen. Bevrijd van het juk van haar ouders, maar levend in armoede, werd dit een bepalende periode in haar persoonlijke en artistieke ontwikkeling. Het zwaarmoedige grafische werk dat ze in de jaren dertig maakte werd tegelijk geprezen als pionierswerk én bekritiseerd als ‘onvrouwelijk’. Later werd Jeanne vooral bekend van vrolijker en kleurrijker werk dat zij maakte in de periode na de Tweede Wereldoorlog.

 

1. Foto’s van Jeanne Bieruma Oosting, Gra Rueb, Jack van der Elst en anderen in album atelier De Kinkhoorn, collectie RKD, archief Jeanne Bieruma Oosting
2. Omslag van Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994, Uitgeverij De Bezige Bij


RKD Talk

In de collectie van het RKD wordt 3,5 meter aan archief van Jeanne Bieruma Oosting bewaard. Dit kunstenaarsarchief omvat onder andere brieven, vele van andere kunstenaars, persoonlijke documenten en reisverslagen, documentatie over haar opleiding, werk, tentoonstellingen, verkoop, lidmaatschappen van kunstenaarsverenigingen, publicaties, prijzen en vele foto’s. Tijdens de RKD Talk zal Jolande Withuis niet alleen ingaan op de biografie zelf, maar bespreekt ze ook werken en onderwerpen waarbij dit archief een speciale rol heeft gespeeld in haar onderzoek en legt ze uit hoe een biografie kan bijdrage aan ons begrip van kunstwerken. Daarnaast gaat ze graag met u in gesprek over thema’s als de seksevooroordelen waar kunstenaressen als Oosting mee te maken kregen en het vertroebelde beeld van conservatoren op Oosting vanwege haar rijke afkomst. Er is dan ook ruimte voor vragen en discussie.

Wilt u van te voren de biografie Geen tijd verliezen. Jeanne Bieruma Oosting 1898-1994 lezen? Bestel uw exemplaar bij Uitgeverij De Bezige Bij.


Jolande Withuis

Sociologe Jolande Withuis (1949) was tot 2014 als onderzoekster verbonden aan het NIOD. Ze schrijft voor NRC Handelsblad, Trouw en de Volkskrant. Eerder schreef zij al bestsellers als Juliana (2016) en Raadselvader (2018). Haar portret van verzetsman Pim Boellaard, Weest manlijk, zijt sterk (2008), werd bekroond met zowel Libris Geschiedenis Prijs als de Biografieprijs.


Informatie

  • Datum: dinsdag 15 februari
  • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
  • Tijd: 17.00 – 18.00 uur
  • Borrel: tot 19.00 uur


Tickets


Afbeelding: Foto uit het reisverslag dat Jeanne Bieruma Oosting maakte van haar tour met Gra Rueb door Duitsland in 1928, collectie RKD, archief Jeanne Bieruma Oosting