Mainmenu

Museumnacht Den Haag

Op zaterdag 7 oktober 2023 vindt Museumnacht Den Haag plaats. Samen met onder andere de KB nationale bibliotheek en het Nationaal Archief vormt het RKD het cluster Den Haag centraal. Bij het RKD zal de Museumnacht dit jaar in het teken staan van Art & Project.


Art & Project

De Amsterdamse galerie Art & Project is ruim dertig jaar lang het brandpunt voor de ontwikkeling van hedendaagse kunst in Nederland en ver daarbuiten. Van 1968 tot 2001 organiseren de oprichters Adriaan van Ravesteijn en Geert van Beijeren een baanbrekend programma met werk van zowel nationale als internationale kunstenaars, zoals Sol LeWitt, Richard Long en John Baldessari. Om de tentoonstellingen onder de aandacht te brengen ze in totaal 156 Art & Project Bulletins uit. Al snel groeien deze Bulletins, die verschijnen tussen 1968 en 1989, uit tot een experimenteel medium.

Gilbert & George, Art & Project Bulletin 47, 1971


Expositie

Het RKD beheert het archief van Art & Project. Het is een omvangrijk archief dat de complete geschiedenis van de galerie omvat: correspondentie met kunstenaars, fotomateriaal van kunstwerken en tentoonstellingen, uitnodigingen, originele ontwerpen voor de Art & Project Bulletins en bijna negenhonderd kunst- en kunstenaarspublicaties. In oktober opent bij het RKD de tentoonstelling Fotografie in het kunstenaarsboek. Uit de collectie van Art & Project. Deze expositie laat een selectie zien uit de collectie kunstenaarsboeken van Art & Project waarin fotografie centraal staat.


Bulletinbar

Bezoekers van de museumnacht kunnen zich onderdompelen in de wereld van Art & Project. Niet alleen is de tentoonstelling te bekijken, ook is er de mogelijkheid om aan te sluiten bij een verdiepende rondleiding door conservator en Art & Project specialist Ton Geerts. Daarnaast kan je zelf aan de slag met het ontwerpen van een eigen Bulletin aan de Bulletinbar. Onder begeleiding van kunstenaar Sarina Missot kun je diverse teken- en schildertechnieken gebruiken om een eigen kunstenaarspublicatie te maken.

Het idee van de Bulletinbar is geleend van het Kröller-Müller Museum. De expositie bij het RKD sluit aan bij de tentoonstelling Eerst komt de liefde voor de kunst. Art & Project in het Kröller-Müller Museum, die te zien is van 30 september 2023 t/m 25 februari 2024 in het Kröller-Müller Museum.


Informatie