Mainmenu

Symposium: Modernisme en het RKD

Afscheid Anita Hopmans

Op 21 september 2023 nam het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis afscheid van Senior Conservator Anita Hopmans. Ter gelegenheid van Anita’s pensionering organiseerde het RKD een symposium over Modernisme en het RKD. Een zestal sprekers vertelden naar aanleiding van dit afscheid van Anita over onderwerpen als de verwerving en digitalisering van modernisten archieven en onderzoeksprojecten in samenwerking met het RKD.


Anita Hopmans

Anita Hopmans werkte twintig jaar voor het RKD in verschillende functies, van Hoofd Collecties & Onderzoek tot Programmamanager (Museaal) Onderzoek, veelal met de focus op Moderne en Hedendaagse Kunst. Zij droeg ook bij aan meerdere RKD-bronnenpublicaties en het door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland-gesubsidieerde project RKD Digital Research. Vanaf 2020 is zij als Senior Conservator betrokken bij verschillende externe onderzoeks- en tentoonstellingsprojecten, waaronder meest recentelijk de succesvolste tentoonstelling van Singer Laren: Kees van Dongen – De weg naar succes en de inspirerende expositie Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School in Stedelijk Museum Alkmaar.


1. Anita Hopmans, Senior Conservator RKD
2. De tentoonstelling Kees van Dongen – De weg naar succes in Singer Laren
3. De tentoonstelling Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School in het Stedelijk Museum Alkmaar


Sprekers

Op dit symposium zullen Irene Meyjes (oud-informatiespecialist RKD), Wietse Coppes (conservator De Stijl-archieven RKD/Editeur Mondriaan Editieproject), Marjan van Heteren (conservator Stedelijk Museum Alkmaar), Gwendolyn Boevé-Jones (directeur en senior restaurator Redivivus), Jeroen Stumpel (hoogleraar emeritus Iconologie en kunsttheorie Universiteit Utrecht/gasthoogleraar TU Delft) en Jan Rudolph de Lorm (museumdirecteur Singer Laren) spreken over hun samenwerking met Anita Hopmans en het RKD.

Na het symposium zal het glas op de glansrijke carrière van Anita worden geheven en wordt er afgesloten met een borrel.


Programma