Mainmenu

RKD op TEFAF Maastricht 2020

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis is ook dit jaar vertegenwoordigd op de TEFAF Maastricht (stand 728), van 7 tot en met 15 maart 2020. In de stand laat het RKD enkele hoogtepunten uit de Modernisten-archieven zien, zoals briefkaarten van Theo van Doesburg en El Lissitzky.

Als kennis- en documentatiecentrum verhandelt het RKD geen kunst. Het instituut opent haar stand als vanouds voor bezoekers die meer willen weten over kunst, in de breedste zin van het woord. Een belangrijke bron daarvoor is www.rkd.nl, met honderdduizenden, gemakkelijk te doorzoeken, records vol kunsthistorische informatie over kunstenaars, kunstwerken, collecties en verzamelaars, archivalia, egodocumenten en afbeeldingen. De bezoekers van TEFAF stellen deze service van het RKD al jarenlang op prijs.


Modernisten-archieven te zien op TEFAF 2020

Het RKD is begin 2020 in het kader van Metamorfoze, het nationaal programma voor het behoud van het papieren erfgoed, gestart met een digitaliseringsproject van een unieke collectie Modernisten-archieven. Hiertoe behoren archieven van vernieuwende, toonaangevende Nederlandse kunstenaars, verzamelaars en kunstcritici uit de periode 1910-1960. De Modernisten-archieven geven een goed beeld van de opkomst en ontwikkeling van de moderne kunst in Nederland. Kunstenaars van De Stijl, Dada en Bauhaus onderhielden een uitgebreid, internationaal netwerk. Op TEFAF toont het RKD correspondentie uit het archief van Til Brugman. Deze dichteres vertaalde artikelen voor het tijdschrift De Stijl, organiseerde tentoonstellingen en bemiddelde in de verkoop van kunstwerken. Ze had intensief contact met vele, bevriende kunstenaars en correspondeerde in meerdere talen. In de stand van het RKD zijn brieven en briefkaarten aan haar te zien van El Lissitzky, Theo en Nelly van Doesburg en Kurt en Helma Schwitters. Kijk hier voor meer informatie.


TEFAF Maastricht 2020

TEFAF Maastricht, wereldwijd de meest toonaangevende kunst- en antiekbeurs, heeft een aanbod van ongeëvenaarde kwaliteit en biedt de belangrijkste kunsthandelaren en specialisten uit de hele wereld een podium. De 32ste editie van TEFAF Maastricht vindt plaats in het MECC Maastricht tussen 7 en 15 maart 2020. Kijk voor meer informatie op www.tefaf.com.

 

Informatie

  • TEFAF Maastricht 2020 vond plaats tussen 7 en 11 maart 2020 (vanwege het coronavirus is de beurs vier dagen eerder gesloten dan de geplande einddatum van 15 maart)
  • Locatie: MECC Maastricht

Photo: Mark Niedermann