Mainmenu

RKD-lezing: Caroline de Westenholz 'Een geschiedenis van Internationale Galerij Orez'

Elke maand biedt het RKD onderzoekers een podium om recent onderzoek aan een breder publiek te communiceren. Op dinsdag 11 april spreekt kunsthistorica Caroline de Westenholz over Internationale Galerij Orez, waarover zij in 2016 het boek Hoger die drempel schreef. 

Internationale Galerij Orez

Internationale Galerij Orez werd opgericht in april 1960, op de begane grond van het huis Javastraat 17 te Den Haag met de Rotterdamse kunstverzamelaar Hans Sonnenberg als artistiek leider. De galerie richtte zich al gauw op de ‘nieuwe tendenzen’ in de eigentijdse kunst: een voorkeur voor abstracte, koele, cerebrale kunst die viel onder de noemer ZERO of Nul. Orez was het omgekeerde van Zero.

In 1964 namen Albert Vogel en Leo Verboon Orez over. Orez kreeg de alleenvertegenwoordiging van de Nederlandse tak van de internationale ZERO-beweging, de zogenaamde Nulgroep, bestaande uit Armando, Jan Henderikse, Henk Peeters en Jan Schoonhoven. Het utopische project Zero op zee trok wereldwijde belangstelling. In 1965 kreeg Orez Yayoi Kusama haar eerste Europese one manshow in de galerie en twee jaar later haar eerste Naked Happening. Toen Jan Schoonhoven in 1967 de tweede prijs won op de Biënnale van São Paolo was het fortuin van Orez gemaakt. De internationale ZERO-beweging wordt eigenlijk pas nu naar volle waarde geschat, getuige de recente grote ZERO-tentoonstellingen in New York, Berlijn en Amsterdam. 

Caroline de Westenholz werd onder meer bekend als oprichter en initiatiefnemer van het Louis Couperus Museum, dat gevestigd is in hetzelfde pand als Orez, de voormalige galerie van haar stiefvader Albert Vogel, die zij zelf na zijn dood in 1982 voortzette.

Informatie

Datum: Dinsdag 11 april 2017    
Locatie: RKD    
  Prins Willem Alexanderhof 5, Den Haag    
Tijd: Inloop vanaf 16.45 uur    
  Lezing 17.00-18.00 uur    
  Na afloop van de lezing is er een borrel tot 19.00 uur    

Tickets

Tickets kunt u bestellen via onze webshop.

Tarieven:  
Normaal    € 15,-
Studenten (tot 25 jaar) € 5,-
Vrienden Gratis, aanmelden via hofstede@rkd.nl.
  Nog geen Vriend? Meld u hier aan!