Mainmenu

RKD op PAN Podium 2018

Vrijdag 23 november

Van 18 tot en met 25 november vindt PAN Amsterdam, de beurs voor kunst antiek en design, plaats in de RAI in Amsterdam. Op vrijdag 23 november staat het RKD tussen 12.00 en 17.00 uur op PAN Podium.


PAN Podium

PAN Podium biedt de bezoeker van PAN Amsterdam een afwisselend programma van inspirerende, interactieve presentaties en wetenswaardigheden over uiteenlopende aspecten van kunst en de kunstmarkt. Met als overkoepelende thema Van verzameling naar museum belichten dertien culturele partners verschillende invalshoeken van verzamelen en/of beheren van kunst. Alle beursbezoekers zijn van harte welkom op dit dagelijks wisselende en gratis programma. Meer informatie en het complete programma vindt u hier.


23 november: Kunst kijken met het RKD

Op PAN Podium nemen vijf conservatoren van het RKD u elk uur mee in de wereld van kunsthistorisch onderzoek. Zo vertelt Laurens Schoemaker hoe hij een onbekend achttiende-eeuws familieportret wist te identificeren en legt Mayken Jonkman uit hoe zij met Philip Freriks in Parijs belandde voor de NPO-serie Een Hollander in Parijs. In totaal vijf verschillende verhalen uit de praktijk die duidelijk maken hoe het RKD een onmisbare rol speelt in het leven van kunsthistorici, veilinghuizen, musea, kunstliefhebbers en verzamelaars. 


Programma

 • 12.30 uur: Schatten van het RKD
  Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van Vrienden van het RKD is een bijzondere publicatie tot stand gekomen met daarin een selectie van bijzondere schatten uit de collectie van het RKD.
  Spreker: Ton Geerts

 • 13.30 uur: Eerst de sleutel, dan het slot: de geheimen van een achttiende-eeuws familieportret
  Het verhaal van de identificatie van een achttiende-eeuws familieportret: Gerard Hoet I, Familieportret van Pieter Quarles, Cornelia Splinter van Loenersloot en hun zonen Willem en Lodewijk, met een bediende en in de achtergrond het huis Vrijburg bij Voorburg, ca. 1727, Haags Historisch Museum.
  Spreker: Laurens Schoemaker

 • 14.30 uur: Mysterie Mondriaan – het bekende onbekende portret van Aletta de Iongh
  Naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar, die officieel op 24 november opent.
  Spreker: Wietse Coppes

 • 15.30 uur: Jan Sluijters. De wilde jaren
  Van Dongen als inspiratiebron voor Jan Sluijters. De wilde jaren: een samenwerking tussen het Noordbrabants Museum en het RKD.
  Spreker: Anita Hopmans

 • 16.30 uur: Een Hollander in Parijs
  Nederlandse kunstenaars in Parijs aan de hand van de NPO-serie Een Hollander in Parijs.
  Sprekers: Mayken Jonkman & Philip Freriks

Tussen deze verhalen door komen RKD-directeuren Chris Stolwijk en Mireille Pondman aan het woord. 


Praktische informatie

 • Datum: vrijdag 23 november 2018
 • Tijd: 12.00 – 17.00 uur
 • Locatie: RAI Amsterdam
 • Meer informatie: www.pan.nl