Mainmenu

RKD Talk: Gerdien Verschoor over twee verloren gewaande Rembrandts

Dinsdag 16 april

2019 is het Rembrandtjaar. Op dinsdag 16 april spreekt Gerdien Verschoor, kunsthistoricus en auteur, over haar nieuwe boek Het Meisje en de Geleerde. Kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts. Tickets voor deze RKD Talk zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.


Het Meisje en de Geleerde. Kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts

In 1641 schilderde Rembrandt het Meisje in een schilderijlijst en de Geleerde aan zijn lessenaar. Ze sierden de wanden van grachtenpanden en paleizen en behoorden tot de geliefde schilderijen van de laatste Poolse koning. In de 18de eeuw kwamen ze in handen van de Poolse adellijke familie Lanckoroński. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werden ze geroofd door de nazi's en na de oorlog leken ze spoorloos verdwenen. Iedereen dacht dat ze in het ongekende geweld verloren waren gegaan. Maar vijf jaar na de val van de Muur schenkt de Poolse gravin Karolina Lanckorońska een grote collectie kunstwerken aan het Koninklijk Paleis in Warschau, waaronder de twee tronies van Rembrandt.

In Het Meisje en de Geleerde. Kroniek van twee verloren gewaande Rembrandts schetst Gerdien Verschoor het verhaal van de omzwervingen van twee schilderijen van Rembrandt, dat ze vervlecht met het levensverhaal van de Poolse gravin die het Meisje en de Geleerde voor de toekomst bewaarde.


RKD Talk

In deze RKD Talk zal Gerdien Verschoor ingaan op de geschiedenis van de Rembrandts, het leven van gravin Lanckorońska, en op het lange schrijfproces. Waarom werd Het Meisje en de Geleerde niet gewoon haar derde roman? Daarnaast zal Michiel Franken, conservator Technische Documentatie, Rembrandt en de Rembrandt school bij het RKD, de twee schilderijen vanuit zijn expertise bespreken.


Gerdien Verschoor

Gerdien Verschoor (1963) is kunsthistoricus en auteur van romans, korte verhalen, literaire non-fictie en essays. Ze woonde en werkte jarenlang in Polen. Kunst, literatuur en de geschiedenis van Midden-Europa zijn haar belangrijkste inspiratiebronnen. Vaak speelt in haar werk de Tweede Wereldoorlog een rol van betekenis.

Gerdien combineerde haar schrijverschap jarenlang met haar baan als directeur van CODART, het internationale netwerk van museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst. Op 1 juli a.s. start ze in haar nieuwe baan als directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.


Informatie

  • Datum: dinsdag 16 april
  • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
  • Tijd: 17.00 - 18.00 uur
  • Borrel: tot 19.00 uur


Tickets