Mainmenu

Lezingenmiddag over de Rembrandt Database

Op woensdag 29 mei 2019 vindt bij het RKD in Den Haag een lezingenmiddag plaats over de Rembrandt Database, met aansluitend een borrel in Brasserie Mauritshuis.


Rembrandt Database

De Rembrandt Database brengt over de wereld verspreide onderzoeksresultaten van Rembrandts schilderijen bijeen. Deze digitale informatiebron kwam op initiatief van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis en het Mauritshuis tot stand en kon door de ruimhartige sponsoring van de Andrew W. Mellon Foundation worden ontwikkeld tot een rijkelijk gevulde database met kunsthistorische informatie en technische documentatie afkomstig van internationale partnerinstellingen.

Na meer dan tien jaar van actief verzamelen, digitaliseren en ontsluiten heeft de database een plek gekregen in de digitale omgeving van het RKD, waardoor zij blijvend kan worden aangevuld en het voortbestaan kan worden gegarandeerd.

Ter feestelijke afsluiting van de door de Mellon Foundation gesubsidieerde projectfase presenteert het RKD met trots het resultaat: www.rembrandtdatabase.org. Hier kunnen zowel traditionele kunsthistorische data, zoals herkomstgeschiedenis en literatuur, als de resultaten van materiaal technisch onderzoek en restauratiegeschiedenis worden geraadpleegd.


Lezingenmiddag

Op woensdag 29 mei krijgt u een inkijkje in de Rembrandt Database, de ontstaansgeschiedenis en de reikwijdte van het online gepresenteerde materiaal. Daarbij krijgt u inzicht in het belang van de genereuze voortrekkersrol die de Mellon Foundation op zich neemt door initiatieven voor materiaal technische en kunsthistorische databases te ondersteunen. Verder volgt een verhaal over de (toekomstige) rol van musea in het tot stand komen van expertise over Rembrandt en een korte uiteenzetting over het ontwikkelen van monografische kunsthistorische databases.


Programma

 • 13.30 - 14.00 uur: Ontvangst bij het RKD
 • 14.00 - 14.10 uur: Opening, Chris Stolwijk (Algemeen directeur, RKD)
 • 14.10 - 14.25 uur: Rembrandt Database uitgelicht, Nadja Garthoff en Michiel Franken (conservatoren, RKD)
 • 14.30 - 15.00 uur: De kracht van de Rembrandt Database, Key note, Mariët Westermann (Executive Vice President for Programs and Research, The Andrew W. Mellon Foundation)
 • 15.05 - 15.25 uur: Wie worden de nieuwe Rembrandt Experts?, Edwin Buijsen (Hoofd Collecties, Mauritshuis)
 • 15.30 - 15.45 uur: Het RKD en het ontwikkelen van monografische databases, Sabine Craft-Giepmans (Programma Manager, RKD)
 • 15.50 - 16.00 uur: Discussie
 • 16.00 - 16.30 uur: Wandeling naar Mauritshuis
 • 16.30 - 18.00 uur: Borrel in Brasserie Mauritshuis en mogelijkheid tot zelfstandig bezoek aan de tentoonstelling Rembrandt en het Mauritshuis (entree tentoonstelling op eigen kosten)

 

Informatie

 • Deze lezingenmiddag vond plaats op woensdag 29 mei 2019
 • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag en Mauritshuis, Plein 29, Den Haag