Mainmenu

RKD op PAN Podium 2019

Van 24 november tot en met 1 december 2019 vindt PAN Amsterdam plaats, de beurs voor kunst, antiek en design in de RAI in Amsterdam. Op donderdag 28 november staat het RKD tussen 12.00 en 17.00 uur op PAN Podium.


Verhalen over grote en kleine meesters

Vijf conservatoren van het RKD laten u elk uur kennis maken met een bijzondere Nederlandse kunstenaar. Wat weet u eigenlijk van het excentrieke leven van ZERO-kunstenaar herman de vries? En heeft u ooit van Cornelis Kruseman met de bijnaam 'Raphael van het Noorden' gehoord? Ook Pieter de Hooch, W.B. Tholen en Vincent van Gogh komen aan bod. Vijf kunstenaars met verschillende levensverhalen en uiteenlopende artistieke carrières.


Programma

 • 12.30 uur: 'My poetry is the world.' Het uitzonderlijke kunstenaarsarchief van herman de vries
  Spreker: Lynne van Rhijn – Conservator Moderne en Hedendaagse Kunst

  Dit voorjaar ontving het RKD het eerste deel van het omvangrijke persoonlijke archief van een van onze belangrijkste levende kunstenaars: herman de vries. Het bos is zijn atelier, de wereld zijn onderwerp. Leer meer over deze dichter, uitgever, denker, verbinder en wetenschapper, die de grenzen slecht tussen ons, kunst en de natuur.

 • 13.30 uur: Pieter de Hooch: een typisch Delftse kunstenaar?
  Spreker: Ellis Dullaart – Conservator Oude Nederlandse Schilderkunst

  Tot en met 16 februari 2020 is in Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer te zien. Dit is de eerste overzichtstentoonstelling over Pieter de Hooch (1629 – in/na 1684) op eigen bodem waarbij De Hoochs carrière in Delft centraal staat. Conservator Ellis Dullaart werkte mee aan de tentoonstellingscatalogus en licht toe hoe De Hoochs woonplaatsen bepalend zijn geweest voor zijn werk.

 • 14.30 uur: 'Holland's unique artist': W.B. Tholen (1860-1931) en de verkoop van zijn werk
  Spreker: Evelien de Visser – Conservator Beeldende Kunst vanaf 1750

 • 15.30 uur: Cornelis Kruseman (1797-1857), de Rafaël van het Noorden
  Spreker: Eva Geudeker – Conservator Beeldende Kunst 1700-1900

  De Nederlandse schilder Cornelis Kruseman was beroemd om zijn genrescènes, onderwerpen uit de nationale en Bijbelse geschiedenis en portretten. Zoals veel van zijn collega's, werd ook Kruseman sterk aangetrokken door de kunst en cultuur van Italië, met name Rome; twee maal bezocht hij de Eeuwige stad. Deze ervaringen en zijn ontmoetingen met belangrijke contemporaine kunstenaars in Brussel en Parijs waren van grote invloed op zijn stijl. Een bijzondere archivale vondst bij nazaten en zijn brieven aan vrienden en leerlingen geven een interessante kijk op het leven en werk van deze bijzondere kunstenaar.

 • 16.30 uur: Van Gogh wereldwijd
  Spreker: Chris Stolwijk – Algemeen Directeur RKD

  In 1903 schreef kunstcriticus Marius dat het werk van Van Gogh, volgens haar 'de wanhoopsdaad van een dweper (….) de openbaring van een visionair' rond 1900 als 'een meteoor (…) op de uitgebakende velden onzer schilderkunst' was gevallen.' De tentoonstellingen Van Gogh in Amerika (Detroit 2020) en Van Gogh in Duitsland (Frankfurt 2019/2020) besteden aandacht aan de receptiegeschiedenis van de kunstenaar die vandaag de dag als een van de belangrijkste wegbereiders van de moderne kunst wordt beschouwd. 'Hoe' viel hij destijds op die uitgebakende velden?


Informatie

 • PAN Amsterdam vond plaats van 24 november tot en met 1 december 2019
 • Locatie: Amsterdam RAI