Mainmenu

RKD Talk: Hoe moeilijk kan het zijn? Over het publiceren van kunstenaarsbrieven

Vandaag

Op donderdag 14 november vindt de RKD Talk Hoe moeilijk kan het zijn? Over het publiceren van kunstenaarsbrieven door Leo Jansen plaats bij het RKD in Den Haag.


RKD Talk: Hoe moeilijk kan het zijn? Over het publiceren van kunstenaarsbrieven

Het RKD heeft duizenden kunstenaarsbrieven in zijn collectie. Brieven van kunstenaars zijn er in vele soorten en maten: van kattebelletjes tot klaagzangen, van verfbestellingen tot charme-offfensieven, van datumprikkers tot ontboezemingen, van artistiek credo's tot condoleances. Zulke brieven brengen ons dichter bij hun leef- en belevingswereld en geven inzicht in hun ideeën, werkmethoden, inspiraties. Daarom kan het de moeite lonen ze te publiceren. Maar er komt nogal wat bij kijken voor we uit archieven opgediepte privéschrijfsels op een verantwoorde manier met een breder publiek kunnen delen: selecteren, lezen, transcriberen, vertalen, toelichten, inleiden, indexeren, website bouwen, boek drukken... Tijdens deze monumentenzorg van ons geschreven erfgoed moeten telkens keuzes worden gemaakt en beslissingen worden genomen. Deze RKD Talk neemt u mee naar de werkplaats.


Leo Jansen

Leo Jansen is senior onderzoeker bij Huygens ING (KNAW) en werkt sinds 2014 met Wietse Coppes (RKD-conservator De Stijl-archieven) aan de online editie van alle brieven en geschriften van Piet Mondriaan. Hij was van 1994 tot 2009 een van de editeurs van de succesvolle, bekroonde online en gedrukte uitgaven van de brieven van Vincent van Gogh: www.vangoghletters.org en Vincent van Gogh, De brieven (6 dln). Van 2005 tot 2014 was hij conservator schilderijen in het Van Gogh Museum.


Informatie

  • Datum: donderdag 14 november
  • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
  • Tijd: 17.00 - 18.00 uur
  • Borrel: tot 19.00 uur


Tickets

  • € 15
  • € 5 voor studenten
  • Vrienden gratis: aanmelden via vrienden@rkd.nl 
  • Nog geen Vriend? Meld u hier aan!