Mainmenu

Symposium Pieter de Hooch: een typisch Delftse schilder?

Woensdag 15 januari

Vanaf 11 oktober 2019 tot en met 16 februari 2020 is in Museum Prinsenhof Delft de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer te zien. Dit is de eerste overzichtstentoonstelling over Pieter de Hooch (1629 – in/na 1679) in Nederland en vormt de aanleiding voor Museum Prinsenhof Delft en het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis om op 15 januari 2020 een symposium te organiseren. Tickets zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.


Pieter de Hooch: een typisch Delftse schilder? 

Enerzijds zal er tijdens dit symposium aandacht besteed worden aan het leven en werk van Pieter de Hooch zelf. Anderzijds worden De Hooch en de Delftse school in een breder perspectief geplaatst, aan de hand van lezingen over kunstenaars die werkzaam waren in andere middelgrote steden in de Nederlanden, zoals Adriaen van de Venne en Nicolaes Maes. Ook komt het fenomeen van de 'lokale schilderschool' aan bod: bestond deze daadwerkelijk in de 17e eeuw? Hoe was de wisselwerking tussen socio-economische factoren in een bepaalde stad en de mobiliteit van kunstenaars?

Met bijdragen van onder anderen: Dina Anchin (National Gallery of Art Washington), Edwin Buijsen (Mauritshuis), Annaliese Földes (Akademie für bildenden Künste Wenen), Christi Klinkert (Stedelijk Museum Alkmaar), Anna Krekeler (Rijksmuseum), Ariane van Suchtelen (Mauritshuis) en Johanneke Verhave (Restauratie Atelier Rotterdam).

Het symposium biedt tevens de gelegenheid om de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft te bezoeken. Kijk voor meer informatie over de tentoonstelling op prinsenhof-delft.nl/pieterdehooch.


Programma

  • Het complete programma volgt.


Informatie

  • Datum: woensdag 15 januari 2020
  • Locatie: Prinsenkwartier, Delft
  • Voertaal: Nederlands


Tickets

Informatie