Mainmenu

RKD Talk over nieuwe publicatie Theo van Doesburg

Dinsdag 21 januari

Afgelopen november verscheen in de RKD bronnenreeks een nieuwe publicatie: De kleur lost de architectonische ruimte op. De briefwisseling tussen Theo van Doesburg en architect C.R. de Boer, 1920-1929, bezorgd en ingeleid door Sjoerd van Faassen (geassocieerd onderzoeker bij het RKD) en Herman van Bergeijk. Tijdens de RKD Talk op dinsdag 21 januari neemt Van Bergeijk u mee in deze bijzondere correspondentie. Tickets zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.


'Het spreekt vanzelf dat alles schilderkundig en architectonisch te verantwoorden is'
Het ontstaan van een werk en de genesis van een boek

In 1921–1922 bouwde architect C.R. de Boer in Drachten een blok met zestien middenstandswoningen. Hij riep bij deze opdracht de hulp in van Theo van Doesburg, de oprichter van het tijdschrift De Stijl, die zowel voor exterieur als interieur verstrekkende kleurontwerpen maakte. In retrospectief is voor Van Doesburg de samenwerking met De Boer een keerpunt geweest. Hij ontwikkelde een heel nieuw idee over de relatie tussen het beeldende en het architecturale. Zijn contact met De Boer verliep bovenal door een intensief gevoerde correspondentie, aangezien Van Doesburg in die tijd in Weimar verkeerde waar hij op een aanstelling aan het Bauhaus hoopte. In de soms uitvoerige brieven zijn de opvattingen van Van Doesburg stap voor stap te volgen.


Herman van Bergeijk

Herman van Bergeijk is een architectuurhistoricus die in Groningen en Venetië heeft gestudeerd. In 1995 promoveerde hij met een studie over het werk van W.M Dudok. Sindsdien heeft hij lange tijd als freelance historicus gewerkt en in verschillende Europese landen, de Verenigde Staten en China aan universiteiten les gegeven. Vanaf 1997 is hij werkzaam aan de TU Delft, eerst als universitair docent en later als universitair hoofddocent. In 2002 was hij gastprofessor aan de Bauhausuniverstät in Weimar. Hij heeft meerdere boeken over verschillende architecten op zijn naam staan. Een studie over de architect A.J. Kropholler zal volgend jaar bij NAi010 verschijnen. Hij is redacteur van het tijdschrift Eigenbouwer.


Informatie

  • Datum: dinsdag 21 januari
  • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
  • Tijd: 17.00 - 18.00 uur
  • Borrel: tot 19.00 uur


Tickets