Mainmenu

RKD Talk: 'Benijdenswaardig handig': Tholen en de kunstmarkt

Donderdag 13 februari

Op 9 februari 2020 opent in het Dordrechts Museum de tentoonstelling Willem Bastiaan Tholen. Een gelukkige natuur. RKD-conservator Evelien de Visser en Suzanne Veldink, hoofd Museale Zaken bij Panorama Mesdag, schreven mee aan de tentoonstellingscatalogus en vertellen tijdens de RKD Talk op donderdag 13 februari over hun onderzoek. Tickets zijn nu verkrijgbaar in onze webshop.


'Benijdenswaardig handig': Tholen en de kunstmarkt

De kunstenaar Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) is tegenwoordig vooral bekend van zijn dromerige zeegezichten en verstilde stadsgezichten die na 1900 ontstonden. Minder bekend zijn de schilderijen en tekeningen die hij vóór die tijd maakte, met onderwerpen als het interieur van een slagerij of melkfabriek, en stadsscènes uit zijn woonplaats Den Haag. Opmerkelijk is dat hij deze alledaagse bijna vanzelfsprekende situaties uitwerkt tot schilderijen en aquarellen. Zijn composities zijn verwant aan de fotografie en hij maakt gebruik van heldere kleuren. Dit maakte het werk van Tholen bijzonder in vergelijking met andere Nederlandse kunstenaars uit die tijd, met name die van de grijze Haagse School. Het leverde hem succes op bij kunstcritici en het grote publiek.

De Fondation Custodia in Parijs en het Dordrechts Museum wijden daarom voor het eerst in 25 jaar een tentoonstelling aan deze kunstenaar. Voor de begeleidende catalogus schreven Suzanne Veldink (hoofd Museale Zaken bij Panorama Mesdag) en Evelien de Visser (RKD-conservator) over de verkoop van Tholens werk. Een onderwerp waar nog niet eerder onderzoek naar was gedaan. Tijdens de RKD Talk zal onder meer aan bod komen met welke kunsthandelaren Tholen zaken deed en welke verzamelaars in de schilderijen en aquarellen van de kunstenaar geïnteresseerd waren.


Sprekers

Evelien de Visser is conservator Beeldende kunst vanaf 1750 bij het RKD. Ze studeerde in 2012 cum laude af aan de Rijksuniversiteit Groningen met een scriptie over de waarderingsgeschiedenis van het oeuvre van B.J. Blommers. In 2015 startte Evelien, met behulp van de Van Gogh Museum Onderzoeksbeurs, een promotieonderzoek naar Nederlandse verzamelaars van eigentijdse kunst uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Doel van het onderzoek is om de rol van collectioneurs in het kunstcircuit te beschrijven.

Suzanne Veldink studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Utrecht en is sinds 2017 afdelingshoofd Museale Zaken van Panorama Mesdag. Eerder werkte ze bij Glasgow Museums, Van Gogh Museum en het Rijksmuseum, waar zij onder andere de tentoonstelling Matthijs Maris maakte. Suzanne publiceert over Franse en Nederlandse kunst uit de negentiende eeuw en schrijft een proefschrift over de handel en verzamelingen van Haagse Schoolkunst in Schotland in de periode 1860-1918.


Informatie

  • Datum: donderdag 13 februari
  • Locatie: RKD, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag
  • Tijd: 17.00 - 18.00 uur
  • Borrel: tot 19.00 uur


Tickets